Минулої доби ще 3500 маріупольців у 48 автобусах рушили з Бердянська до Запоріжжя. Їх вдалося евакуювати попри те, що російська сторона так і не пустила колону автобусів у сам Бердянськ, а потім більше доби тримала майже у полоні. 

Щоб виїхати на підконтрольну Україні територію, люди пішки вийшли на трасу, де більше доби стояла евакуаційна колона. За кілька хвилин усі 48 автобусів повністю заповнилися. Згодом транспорт зміг виїхати до Запоріжжя, де на людей чекає вся необхідна допомога від продуктів харчування та медикаментів до розселення.

Утім, одразу потрапити до Запоріжжя евакуйовані не змогли. Колону зупинили перед Василівкою та тримали майже добу. Зараз колона продовжила рух і прямує до центрів підтримки у Запоріжжі.

У самому Маріуполі стало відомо про черговий факт свавілля російських окупантів. За словами очевидців, загарбники-терористи насильно вивезли в невідомому напрямку з міської лікарні №1  медичний персонал, хворих та інших маріупольців, які переховувалися від обстрілів ворога у підвалах медичного закладу.

«На території лікарні знаходилось приблизно 700 людей. Але скільки саме маріупольців було депортовано, належить уточнити», - поінформували у Маріупольській міській раді.

Відомо також, що російські окупанти вивезли в окупований Донецьк дітей з Маріуполя без батьків. Жителі Донецька повідомляють, що привезених маріупольців згодом вивозять до російського Таганрога, якщо в них не знаходяться родичі в Донецьку, які можуть їх забрати.

З Маріуполя надійшла інформація й про ще один злочин катів проти цивільних жителів: російський окупант вистрелив в обличчя 11-річній дівчинці. Дівчинка вижила та проходить реабілітацію – вже 9 днів як вона перебуває в безпеці.

Муніципалітет Маріуполя вкотре закликав весь цивілізований світ рятувати місто і його жителів. «Маріуполю потрібна повна евакуація, – йдеться у зверненні. – Сьогодні усі зусилля націлені на порятунок людей. Маріуполь – це не будівлі та дороги, не лікарні та школи. Маріуполь – це люди. Врятуйте місто Марії!».

На знімку: 11-річна дівчинка, якій вистрелив в обличчя російський окупант, на лікуванні в медичному стаціонарі.

Фото: Оперативний ЗСУ.