Народні депутати України - члени Комітету з питань бюджету підтримують дії та наміри української влади щодо перезапуску вітчизняної економіки після «шоку» від збройної агресії Російської Федерації та повного відновлення нашої економіки по завершенню війни.

Зупинка виробничих потужностей та їх руйнування, вимушена міграція громадян України в пошуках безпечних місць перебування та відповідно ріст рівня безробіття в країні і зубожіння вразливих верств населення, продовольча криза у світі у разі зриву посівної кампанії - це найактуальніші виклики воєнного сьогодення, що постали перед органами влади і які потребують негайного реагування у вигляді економічних стимулів та державної підтримки.

Зокрема, Верховною Радою України прийнято ряд законів, спрямованих на підтримку вітчизняного бізнесу та відновлення економіки, насамперед, в частині зниження податкового навантаження, спрощення і поліпшення податкових правил на період дії воєнного стану (йдеться про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України згідно із законами України від 03.03.2022 р. №2118-ІХ, від 15.03.2022 №2120-ІХ і від 24.03.2022 р. №2142-ІХ). Хоча у короткостроковий період це ймовірно призведе до зменшення доходів державного і місцевих бюджетів, однак надалі має відбутися протилежний ефект внаслідок розвитку економіки.

Урядом також здійснено необхідні заходи щодо переходу до стабілізації економіки відповідно до викликів першочергового забезпечення обороноздатності держави та соціального захисту громадян України. З цією метою для виконання державного замовлення перезапущено відповідні наявні дієздатні потужності та створюються нові відповідні робочі місця.

Поряд з тим, відповідно до рішення Уряду /Постанова КМУ від 18.03.2022 р. № 312/ розширено програму «Доступні кредити «5-7-9%», зокрема, будь-який бізнес України протягом дії воєнного стану та місяць після його припинення зможе отримати кредит під 0%, після цього кредитна ставка становитиме 5%, при цьому збільшено максимальну суму кредиту до 60 млн грн.

У рамках підтримки створення робочих місць запроваджується програма компенсації роботодавцям витрат на зарплату працевлаштованих внутрішньо переміщених осіб у розмірі 6,5 тис. грн за кожного такого працівника протягом двох місяців /Постанова КМУ від 20.03.2022 №331 «Про затвердження Порядку надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні»/.

Запущено програму щодо тимчасового переміщення підприємств з постраждалих регіонів, яка спрямована на збереження виробничого і трудового потенціалів та орієнтована на усі підприємства, які бажають перемістити виробництво на Захід України /Розпорядження КМУ від 25.03.2022 № 246-р «Про затвердження плану невідкладних заходів з переміщення у разі потреби виробничих потужностей суб’єктів господарювання з територій, де ведуться бойові дії та/або є загроза бойових дій, на безпечну територію»/. Відповідно за сприяння державних і місцевих органів влади створюються умови для забезпечення безкоштовного переїзду підприємств, а також підбору відповідних площ для розміщення виробництва, переміщення і розселення персоналу, підбору працівників у місцях дислокації після переїзду.

Таким чином, держава докладає потрібні зусилля, щоб український бізнес і працездатне цивільне населення змогли відновити роботу та працювати, спільно забезпечуючи стабілізацію економіки України («економічний» фронт).

Крім того, на виконання рішення Уряду /розпорядження КМУ від 05.03.2022 № 202-р «Деякі питання відкриття рахунків для відновлення України»/ з метою акумуляції коштів для відновлення економіки, об’єктів інфраструктури, підтримки вітчизняного бізнесу, які постраждали внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України, у Національному банку відкрито рахунки, на які зараховуються кошти внесків від фізичних та юридичних осіб, іноземних держав, міжнародних організацій для формування відповідних фондів (передусім фонду відновлення та трансформації економіки, фонду підтримки малого та середнього бізнесу, фонду відновлення зруйнованого майна та інфраструктури).

У свою чергу, зважаючи на завдану країною-агресором значну шкоду нашій державі та її громадянам, міжнародні партнери приймають рішення про надання Україні допомоги, у тому числі на відновлення економіки.

Наразі вже зроблено багато важливих тактичних кроків для стабілізації економіки України в умовах воєнного стану, водночас слід почати формувати чітку концепцію щодо відбудови країни і повного відновлення її економіки після настання миру та розробляти відповідний стратегічний план. При здійсненні таких заходів належить врахувати найкращі історичні зразки планів розвитку економік окремих країн у післявоєнний час, опрацювати дослідження щодо трансформації економіки від сировинної до високотехнологічної, залучивши широке коло провідних експертів, громадських діячів і видатних науковців.

Комітет з питань бюджету активно долучатиметься до реалізації відповідних ініціатив у межах своєї компетенції, включаючи за необхідності підготовку відповідних змін до бюджетного законодавства.

Працюймо всі разом заради перемоги і майбутнього України!

Інформаційне управління