Про це інформує Координаційний центр з надання правової допомоги при Міністерстві юстиції України.

Внутрішньо переміщені особи (ВПО) – це люди, які залишили свої домівки, рятуючись від небезпеки, але не перетнули міжнародний кордон, а залишились на території рідної країни. ВПО перебувають під законним захистом свого уряду. Вони зберігають усі права та захист згідно з міжнародним законодавством з прав людини.

– На яку правову допомогу можуть розраховувати ВПО?

Відповідно до ЗУ «Про безоплатну правову допомогу», ВПО мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, що полягає в захисті, здійсненні представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складенні документів процесуального характеру.

Громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як ВПО, мають право на безоплатне представництво їхніх інтересів з питань, пов’язаних з отриманням довідки про взяття на облік ВПО.

– Хто має право на отримання довідки ВПО?

Особи, які після введення Указом Президента України від 24.02.2022 року № 64 «Про введення воєнного стану в Україні» воєнного стану перемістилися з території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії та яка визначена в переліку, затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 6.03.2022 року № 204 «Про затвердження переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога застрахованим особам в рамках Програми «єПідтримка».

13.03.2022 року постановою Уряду № 269 внесено зміни до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1.10.2014 № 509.

По довідку про взяття на облік ВПО може звернутися не лише до органів соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад, а й до уповноваженої особи громади, центру надання адміністративних послуг (ЦНАП), а згодом – просто подати заяву через Портал Дія.

Уповноважена особа територіальної громади/ЦНАПу після реєстрації заяви формує електронну справу з використанням інформаційних систем Міністерства соціальної політики України для включення інформації до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

– Допомога на проживання ВПО

Постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2022 р. №332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам» затверджено Порядок надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. Вона надається особам, які перемістилися з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя, а також території адміністративно-територіальної одиниці, де проводяться бойові дії та що визначена в переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких платникам єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, які перебувають на обліку на відповідній території, може надаватися допомога в рамках Програми «єПідтримка», затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 6.03.2022р. № 204.

Допомога надається щомісячно з місяця звернення на період введення воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування на кожну ВПО, відомості про яку включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, у таких розмірах: для осіб з інвалідністю та дітей – 3 000 гривень; для інших осіб – 2 000 гривень.

Допомога виплачується за повний місяць незалежно від дати звернення за її наданням та дати припинення чи скасування воєнного стану та призначається автоматично без подання додаткового звернення ВПО, які станом на 1.03.2022р. отримували щомісячну адресну допомогу ВПО для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 1.10.2014р. № 505 «Про надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» (виплата допомоги ВПО за місяці, у яких вони отримували щомісячну адресну допомогу ВПО для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, не здійснюється).

Допомога ВПО, які звернулися по її надання до 14.04.2022 року, надається починаючи з березня 2022 року.

Допомога не надається ВПО, які були обліковані як ВПО до 24.02.2022 року у регіонах, що не включені до переліку, зазначеному в абзаці першому пункту 2 Порядку, за винятком осіб, які отримували щомісячну адресну допомогу ВПО для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

– Як подати заяву для отримання довідки ВПО?

 Через Єдиний державний веб-портал електронних послуг або мобільний додаток Порталу Дія.

У заяві зазначається:

– прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) заявника;

– реєстраційний номер облікової картки платника податків;

– дата народження;

– відомості про задеклароване/зареєстроване місце проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, звідки перемістилася особа;

– адреса місця, куди перемістилася особа, та контактний номер телефону;

– номер поточного рахунка із спеціальним режимом використання для зарахування допомоги «єПідтримка» або номер банківського рахунка (за стандартом IBAN) заявника для виплати допомоги;

– наявність статусу особи з інвалідністю;

– відомості про неповнолітніх дітей, які перемістилися разом із внутрішньо переміщеною особою (Інформація про неповнолітню дитину включається до заяви одного з батьків).

Заява про надання допомоги на проживання ВПО може бути також подана до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад, уповноваженої особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або ЦНАП.

 Неповнолітні діти. Право самостійно звернутися за призначенням допомоги. Заяву про виплату допомоги малолітній дитині, яка прибула без супроводження законного представника, може подавати від її імені родич (баба, дід, прабаба, прадід, повнолітні брат або сестра, тітка, дядько) або вітчим, мачуха, у яких проживає (перебуває) дитина, про це поінформував Координаційний центр з надання правової допомоги на своїй офіційній сторінці в мережі Інтернет.