Робота Верховної Ради розпочалася з відеозвернення Прем’єр-міністра Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Бориса Джонсона. Він зауважив, що «путінська воєнна машина спіткнулася об український патріотизм, перечепилася та розбилася». Політик запевнив, що українці можуть розраховувати на подальшу підтримку з боку Великої Британії та наголосив на тому, що Україна неодмінно переможе.

Головне зі звернення Прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона до Верховної Ради України:

Солдати путіна вже не мають виправдання через незнання того, що вони діють. Вони скоюють воєнні злочини, їхні звірства зростають. Ми робимо все, щоби притягнути їх до відповідальності. І в цей момент ще невідомості маю для вас звістку: Україна переможе! 

Я ходив чудовими вулицями вашої столиці, бачив достатньо української волі. Хто має вуха, той чує, хто має очі, той бачить, що Україна боротиметься, боронитиметься.

путінська воєнна машина спіткнулася об український патріотизм, перечепилася та розбилася. Ваша любов до країни зупинила їх. Це година слави України, що буде в пам'яті наступних поколінь, про це переповідатимуть онукам і правнукам.

Ви довели, що актуальна як ніколи стара приказка: не розмір собаки важить, а розмір битви, на яку прийшов битися собака. Я не знаю, чи є така ідіома в українській мові, але думаю, що ви зрозуміли. Дружні сороки змія посадять.

Ми демократичні країни, ми маємо вільні ЗМІ, вільні вибори, правовладдя. Ми маємо здорові, сильні парламенти на кшталт Верховної Ради України. 

Ми – ваші друзі. І правда в тому, що ми занадто повільно починали розуміти, що сталося. Ми тоді не збагнули цього одразу та не змогли накласти потрібних санкцій на путіна. Ми більше не маємо права на повторення цієї помилки. Ви – господарі свого майбутнього. Велика Британія піде за вами. Ви ведете вперед, а ми – ваші віддані друзі.

У січні, як згадав Голова Парламенту Ruslan Stefanchuk, ми надіслали вам і протитанкові ракети, і NLAW, які тепер стали дуже популярними. І ми цю допомогу посилюємо, прискорюємо, працюючи з-понад десятком країн. Найближчими тижнями надішлемо Brimstone (протикорабельні ракети, ракетні системи) та панцирні машини, щоб евакуювати людей із захоплених територій, щоби боронити тих, хто має оберігати критичну інфраструктуру. 

Ми запроваджуємо новий пакет підтримки. 300 мільйонів фунтів. Радари, щоби визначати, де перебуває артилерія, що націляється на ваші міста, дрони, щоби підсилити вашу піхоту та наступальні сили.

Є багато причин на те, чому ваша країна викликає такі емоції у британців. Ви постали проти вбивчої агресії путіна, ви бороните своє право на самовизначення проти шаленого путінського реваншизму. 

Це демократія проти тиранії, це воля проти утисків, це право проти безправності, це добро проти зла. І саме тому Україна має перемогти. І переможе!

Президент Володимир Зеленський, який був присутній у сесійній залі, подякував Б. Джонсону та всьому народу Сполученого Королівства «за слова, які ми чуємо, і за дії, які ми бачимо». Звертаючись до народних депутатів, В. Зеленський зауважив, що законотворче поле – це фронт парламентаріїв. «Ви маєте працювати для нашого народу, для кожного з нас, для нашої держави, для нашої перемоги», – наголосив глава держави.

У вівторок народні депутати схвалили проект змін до низки законодавчих актів, які стосуються розпуску та примусової ліквідації політичних партій (№ 7172-1). Зокрема, проросійських. Таке рішення парламентарії підтримали 330 голосами. «Нарешті ми перестанемо толерувати в нашому політикумі «русскій мір», який несе тільки розруху в Україні», – написала на своїй сторінці у Фейсбуці з приводу цього голосування народний депутат від фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук. Парламентарій уточнила, що законопроектом № 7172-1 передбачається заборона партій, якщо їх програмні цілі або дії спрямовані на виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії проти України. У тому числі, й шляхом представлення збройної агресії рф проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни, заперечення тимчасової окупації частини території України. Також під забороною будуть партії, які виступають за глорифікацію, виправдання дій і бездіяльності осіб, які здійснювали або здійснюють збройну агресію проти України, представників збройних формувань рф, інших незаконних збройних формувань, банд, груп найманців, створених, підпорядкованих, керованих та фінансованих рф. А також представників окупаційної адміністрації рф, у тому числі шляхом їх визначення як «повстанці», «ополченці», «ввічливі люди». Після підписання законопроекту Міністерство юстиції зможе звернутись до суду і скасувати реєстрацію підсанкційних партій, зауважила Є. Кравчук.

Також парламентарії підтримали постанову про Звернення Верховної Ради до Палати представників та Сенату Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо визнання Російської Федерації державою-спонсором тероризму (№ 7341). Її розглядали за скороченою процедурою та схвалили 344 голосами. Ухвалення цього документа прокоментував на своїй сторінці народний депутат від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко. «Ми закликаємо США визнати росію державою-спонсором тероризму, – пояснив він. – Спочатку Державний департамент США отримує звернення щодо підготовки відповідного висновку. Цей висновок підтримують. Санкції як проти рф, так і держав, що співпрацюють з нею, – посилюються. Але це вже ті санкції, що підходять по статусу держави-спонсора тероризму. Щоби розуміти масштаб тиску, врахуйте: державами-спонсорами тероризму визнано Іран, КНДР, Сирію, Кубу. Деякий час у списку перебувала Лівія – не думаю, що їй надто сподобалось».

За словами О. Гончаренка, державам-спонсорам тероризму перекривається доступ не тільки до економічної допомоги чи зброї. Зникає будь-який шанс на отримання технологій чи товарів подвійного призначення (ті речі, які можна використати як у цивільному, так і військовому сенсі). Це ядерна енергія та її забезпечення, радіолокація, навіть комп’ютери. Також знімається дипломатичний імунітет.

Ділові та урядові кола, які підтримали агресію, також отримують нові санкції, наголошує О. Гончаренко. Так звані «ДНР», «ЛНР» та збройні сили рф визнаються терористичними організаціями. А Україна в плані оборони, санкцій, гуманітарних питань та фінансової допомоги – повністю підтримується.

За словами О. Гончаренка, ухваливши постанову № 7341, народні депутати на офіційному рівні підкреслили, що дії росії та її президента є актом міжнародного тероризму згідно з терміном, визначеним Держдепом США. Тобто ми з союзниками починаємо говорити однією мовою та спільними термінами, аби протистояти російській агресії, наголошує він.

Народні депутати також прийняли постанову про заяву Верховної Ради з нагоди 77-ї річниці перемоги над нацизмом та про неприпустимість присвоєння Російською Федерацією перемоги над нацизмом (№ 7343). У цьому документі Верховна Рада засвідчила роль Українського народу в перемозі Антигітлерівської коаліції над нацистською Німеччиною у Другій світовій війні та відреагувала на численні спроби російської федерації присвоїти виключно собі всі заслуги в перемозі над нацизмом. «Верховна Рада заявляє про неприпустимість монополізації Російською Федерацією перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, яка стала спільним досягненням Антигітлерівської коаліції та визвольних рухів, а сама війна спільною трагедією народів світу. Верховна Рада також наголошує, що злочини Російської Федерації в Україні мають бути зупинені, а російський путінський режим – засуджений, і переможений спільними зусиллями усього цивілізованого світу так само, як нацистська Німеччина», – зазначається у заяві.

Ось як прокоментував це рішення Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко: «Верховна Рада України заявляє про неприпустимість присвоєння рф перемоги над нацизмом! Ми вшановуємо пам'ять кожного, хто боровся з нацизмом, а також усіх жертв Другої світової війни, яка стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства. Майже у кожній країні світу є власні герої, які під час цієї страшної війни відзначилися особливою хоробрістю та самопожертвою. Українська земля в період Другої світової війни була одним із основних полів битви, на якому ми втратили 8 мільйонів українців та представників інших народів, які проживали на нашій землі. Зараз, як і 80 років тому, Україна воює з підступним агресором, але сьогодні це путінська росія. Держава, яка не просто посягає на нашу незалежність і територіальну цілісність, але й намагається зруйнувати міжнародну систему безпеки і загрожує миру у всій Європі. Ми розуміємо, що перемогти рашизм можливо лиш тоді, коли Український народ єдиний і соборний, і діє разом з цивілізованим світом».

Парламент підтримав за основу та в цілому проект змін до Кримінального процесуального кодексу щодо співробітництва з Міжнародним кримінальним судом (№ 7304). Кодекс фактично доповнили розділом, у якому прописується процедура та принципи взаємодії з Міжнародним кримінальним судом. Зокрема, визначається, які органи забезпечують співробітництво з МКС під час розслідування та судового розгляду, порядок передання кримінального провадження МКС. Містяться також і положення про конфіденційність та захист відомостей, що стосуються національної безпеки України, під час співробітництва з МКС. Передбачається порядок вжиття заходів для забезпечення збереження доказів на території України на прохання МКС, порядок виконання МКС дій (функцій) на території України тощо.

Народні депутати ухвалили й проект змін до закону про безоплатну правову допомогу (№ 7312). Він розширює коло осіб, які мають право отримати від держави безоплатну вторинну правову допомогу. Про це розповіла голова політичної партії «Слуга народу» Олена Шуляк. Відтепер безоплатний юридичний супровід отримають потерпілі від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості, а також ті, хто зазнали катування або жорстокого поводження під час воєнних дій. За словами О. Шуляк, нині важливо зібрати якомога більше свідчень про звірства російських солдатів, і безоплатна правова допомога потерпілим у цьому допоможе. Також юридичний супровід коштом держави отримають люди, які втратили документи, що підтверджують особу та громадянство України. Їм допоможуть оформити та отримати такі документи. Цей документ парламентарії підтримали за основу та в цілому 335 голосами.

На період воєнного стану Верховна Рада має намір спростити порядок передачі майна державних підприємств ОПК в оренду з метою розміщення виробництва, необхідного для забезпечення потреб сил безпеки і сил оборони. Проект змін до статті 3 закону про деякі питання заборгованості підприємств оборонно-промислового комплексу – учасників Державного концерну «Укроборонпром» та забезпечення їх стабільного розвитку (№ 7307) взяли за основу й скоротили термін підготовки його до другого читання. «Серед новацій ухваленого документа – договір оренди укладається на строк дії воєнного стану та на три місяці після його припинення чи скасування. Також розмір орендної плати за укладеними договорами оренди визначається за домовленістю сторін та погоджується уповноваженим суб’єктом управління, але не може становити менше 1% балансової вартості об’єкта оренди», – роз’яснив голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич.

У першому читанні народні депутати підтримали проект змін до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо захисту честі й гідності громадян та працівників правоохоронних органів (№ 5050-1), який посилює відповідальність за дрібне хуліганство та образу правоохоронців під час виконання службових обов’язків. Про це заявив ініціатор законопроекту, народний депутат від фракції «Слуга народу», заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності В’ячеслав Медяник.

«Останнім часом збільшується кількість випадків дрібного хуліганства – нецензурна лайка в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян. За це встановлено штраф 51–119 гривень і останній раз його переглядали в 1997 році. Це ненормальна ситуація, її треба змінювати», – пояснив В. Медяник. Законопроект передбачає підвищення штрафу за дрібне хуліганство – від 170 грн до 510 грн, а також впроваджує покарання за повторне таке правопорушення протягом року – 510–850 гривень.

Водночас, Кодекс про адміністративні правопорушення доповнять нормою, яка передбачає покарання за образу правоохоронців. Нині така відповідальність чітко не визначена. «Навряд чи хтось буде сперечатися, що за образу поліцейського, а також прикордонників, військовослужбовців, членів громадських формувань з охорони порядку має бути юридичне покарання», – переконаний народний депутат. Тож законопроект передбачає штраф 850–1700 гривень за образу правоохоронців та 1700–5100 гривень за повторне правопорушення, або за образу групою осіб. Також до Адмінкодексу пропонують додати норму про публічну образу правоохоронців та карати за таке правопорушення штрафом 340–680 гривень або ж громадськими роботами на 12–30 годин.

А представниця парламентського Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Лада Булах повідомила про те, що Верховна Рада підтримала законопроект № 7313 щодо обмеження обігу ліків, виробництво яких розташовано на території росії або Республіки Білорусь. Документ прийнято за основу зі скороченням наполовину строків подання пропозицій до другого читання, зауважила народний депутат. За її словами, законопроектом пропонується надати можливість МОЗ відмовляти в державній реєстрації лікарського засобу або скасовувати його державну реєстрацію в Україні у разі, коли буде виявлено, що один, декілька або всі етапи виробництва здійснюються підприємствами, виробничі потужності яких розташовані на території росії або Білорусі. Також законопроектом надається право уряду на період воєнного стану тимчасово зупиняти експорт ліків у разі, якщо система охорони здоров’я не забезпечена такими препаратами у повному обсязі.

Також цього дня народні депутати ухвалили президентський закон про приєднання України до Конвенції про транскордонний вплив промислових аварій (№ 0140), ратифікували угоду між Україною, з однієї сторони, і Європейським Союзом та Європейським співтовариством з атомної енергії, з іншої сторони, про участь України у рамковій програмі з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» та Програмі з досліджень та навчання Європейського співтовариства з атомної енергії (2021 – 2025), комплементарній до Рамкової програми з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» (№ 0142). Парламентарії удосконалили закон про основи національного спротиву щодо надання можливості територіальній обороні виконувати завдання в районах ведення воєнних (бойових) дій (№ 6521). Та внесли зміни до закону про електронні комунікації щодо підвищення ефективності організації роботи постачальників електронних комунікаційних мереж та послуг в умовах воєнного стану (№ 7227).

Більше фото - тут.