У Львові завершили облаштування вже другого модульного містечка для українців, які рятуються від війни. Його розгорнули на вулиці Пулюя. Там встановили 120 будиночків, в які вже почали заселятись переселенці. Загалом там проживатимуть 320 осіб, перша сотня вже заселилась...

Сьогодні облаштоване тимчасове містечко відвідав міський голова Львова Андрій Садовий та начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

«Два тижні тому ми відкривали містечко у Стрийському парку. Сьогодні вже маємо другу локацію. Наступного тижня плануємо відкрити ще одну локацію на Сихові. Загалом майже 1 000 громадян нашої держави будуть мати гідні умови для проживання в цих модульних містечках. Люди, що тут заселяються, пережили жахіття війни та бомбардувань, особливо діти. Їхній сміх, коли сьогодні вони почуваються у безпеці, я вважаю, є найкращим подарунком, який місто може отримати до дня свого народження та до свята Юрія», – зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Усі модульні будиночки – подарунок Львову від польського уряду за сприяння Міністерства розвитку громад та територій. Місто забезпечує їх комунікаціями (вода, світло, каналізування), організацією побуту та благоустрою, а також контролює, щоб такі містечка мали все потрібне для якісного життя – від прибирання території до гарантування безпеки.

«Ці містечка достатньо комфортні для проживання влітку, а також на початку осені. На зимовий період маємо інші опції для переселенців. Нині працюємо з Офісом Президента та з урядом стосовно запуску програми будівництва та купівлі житла для тих людей, які є в біді. Це дуже серйозне питання, ми його пропрацьовуємо з європейськими банками, тому важливо вибудувати правильну програму»,– додав міський голова.

Очільник Львівської ОВА Максим Козицький зазначив: «Важко замінити справжній будинок, де в кожної людини залишились теплі спогади, не пов’язані з війною. Та попри це, зараз Львів та Львівська область роблять усе можливе, аби створити комфортні умови проживання для вимушено переміщених осіб. Зокрема, Львівщина працює над забезпеченням переселенців житлом на довгострокову перспективу. Насамперед це капітальний та поточний ремонт наявних гуртожитків, шляхом переобладнання нежитлових приміщень на житлові. Для цього затвердили нову обласну Програму реалізації пріоритетних інфраструктурних об'єктів на 50 млн гривень».

За інформацією Максима Козицького, в межах Програми фінансуватимуть 11 об’єктів – гуртожитків, закладів професійно-технічної та вищої освіти. Завдяки цим об‘єктам у найближчій перспективі можна буде розгорнути понад тисячу додаткових ліжко-місць для ВПО у Бориславі, Стебнику, Новому Роздолі, Стрию, Червонограді, Миколаєві, Сокалі, Новояворівську тощо.

Також в області будуть викуповувати готове житло для потреб ВПО. Нинів області є 85 житлових будинків (як багатоквартирні, так і котеджного типу) з можливістю викупу понад 1600 квартир.

У Львівській ОВА розповіли про ще один напрям роботи – будівництво модульного житла для ВПО. Для цього Львівська ОВА спільно з громадами сформували єдину базу земельних ділянок, які можуть бути залучені під будівництво житлових будинків для ВПО. Ця база налічує 96 земельних ділянок загальною площею понад 600 га.

Крім зведення модульних містечок у Львові, досягнуто згоди з іншими громадами області щодо будівництва на їхній території за кошти міжнародних донорів містечок для переселенців. Невдовзі вони можуть з’явитися у Стрийській, Судововишнянській та Добротвірській громадах. Це дасть можливість забезпечити належними умовами проживання до 1,5 тисяч ВПО.

Фото Львівської міської ради і Львівської ОВА.