Крім забезпечення житлом та предметами повсякденного вжитку, щодня постає питання харчування гостей. Комусь вдалося виїхати із гарячих точок із певними фінансовими запасами й вони можуть самі себе прогодувати. А є чимало таких, котрі втратили через війну все нажите.

Звісно, продуктами харчування дуже багато допомагають мешканці Прикарпаття, зокрема й агропідприємства. Надходить гуманітарна допомога від міжнародних благодійних організацій. Однак цього на перспективу недостатньо. Тому й цікава ініціатива Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO), яка передбачає цільову та довгострокову підтримку внутрішньо переміщених осіб.

«Розвиваємо різні спільні проекти цієї міжнародної організації та облдержадміністрації, – розповів заступник директора департаменту агропромислового розвитку ОВА Степан Вінтонович. – Та війна внесла корективи в напрями співпраці. Міжнародні партнери пропонують насіннєву картоплю, загалом 100 тонн. Так само для одного домогосподарства – по десять кількаденних курчат-бройлерів і три види кормів для них, по десять курей-несучок і корми. Розподіляють і по десять маленьких поросят, для вигодовування яких так само допоможуть із кормами. Сільські старости територіальних громад збирають запити від внутрішньо переміщених осіб на такі потреби».

На жаль, чимало очільників територіальних громад на запит нашого власкора навіть не чули про таку ініціативу, хоча повідомляли з департаменту агропромислового розвитку всім ТГ, було відповідне звернення й через обласне телебачення «Галичина». Приміром, міський голова Болехівської територіальної громади Іван Яцинин (на знімку) підтвердив, що така інформація від військової адміністрації надійшла та є актуальною.

«Маємо понад три тисячі внутрішньо переміщених осіб, – повідомив Іван Яцинин. – Цифра не постійна, бо є переміщення переселенців. Нині 120 людей розмістили в міських школах, решта знайшли прихисток у приватному секторі громади. Є такі, що пожили, виїхали і тепер знову повернулися. Така допомога від FAO важлива й тим, що передбачає зайнятість. А чимало мешканців з охоплених вогнем територій шукають роботу та готові залишитися в нас. Зрештою, не тільки на них упаде клопіт із догляду за господаркою, а й на сім’ї, які прийняли гнаних війною мешканців інших регіонів».

В Обертинській територіальній громаді прийняли понад триста внутрішньо переміщених осіб. Селищний голова Віктор Хамут (на знімку) зазначив, що відбувається постійна ротація: одні переселенці приїжджають, інші повертаються додому. Інформацію про проект FAO отримали, але вона цікава насамперед тим, хто має намір залишитися в регіоні.

«Приміром, у селі Хотимир нашої громади знайшли будинки для поселення двох сімей вимушених переселенців – із чотирма та вісьмома дітьми, – зазначив Віктор Хамут. – Їм така допомога від Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН буде на користь».

Фото автора з архіву та із відкритих джерел.