Широкомасштабна війна росії проти України змінила ставлення громадян цих країн до безблокового статусу і змусила владу переглянути ставлення до членства в НАТО. Згідно з результатами останніх соцопитувань у Фінляндії приєднання до Альянсу підтримують 76 відсотків респондентів.

«Це історичний день. Відкривається нова ера», - заявив 15 травня президент Фінляндії Саулі Нііністе після спільного засідання з урядовим комітетом у справах зовнішньої політики та безпеки, під час якого було ухвалено рішення подати заявку на членство, повідомляє ВВС.

У понеділок це рішення обговорили в фінському парламенті. Очікується, що голосування відбудеться сьогодні, однак сумнівів щодо його результатів немає. Фінський телерадіомовник Yle підрахував, що за вступ до НАТО голосуватимуть 130 депутатів парламенту із 200. «Ми сподіваємося, що парламент схвалить рішення… Воно базуватиметься на потужному мандаті, з підтримкою президента республіки», - заявила під час спільної з президентом прес-конференції прем’єр-міністр Санна Марін.

Цікаво, що президент Фінляндії вирішив особисто повідомити «новину» президенту рф володимиру путіну, аби запевнити, що «заявка Фінляндії на членство у НАТО не спрямовано ні проти кого». Коментуючи журналістам реакцію путіна, Нііністе заявив, що ця реакція «була менш жорсткою, ніж будь-який коментар від 2016 року».

Того саме дня, в неділю, правляча соціал-демократична партія Швеції також заявила, що підтримує вступ країни до НАТО. Оскільки Фінляндія вже ухвалила рішення, прем’єр-міністр Швеції Магдалена Андерссон тепер майже впевнена, що Стокгольм подасть свою офіційну заявку протягом найближчих днів. Під час прес-конференції вона заявила, що в іншому разі Швеція залишилася б єдиною країною в Балтійському регіоні, яка не приєдналася до НАТО, і опинилася «у дуже вразливому становищі». Вона наголосила, що Швеції потрібні офіційні гарантії безпеки, які отримують члени НАТО.

Тож у заяві, ухваленій правлінням партії під час засідання 15 травня 2022 року, зазначається, що «партія працюватиме над тим, щоб Швеція подала заявку на членство в НАТО». Тривалий час саме шведські соціал-демократи були проти вступу країни до Північноатлантичного альянсу та підтримували збереження нейтралітету. І навіть після вторгнення росії в Україні не одразу змінили свою позицію. Ще 8 березня прем'єрка Швеції та голова Соціал-демократичної партії Магдалена Андерссон заявляла, що виступає проти вступу Швеції до НАТО. Але рішучість Фінляндії у цьому питанні та зміна громадської думки всередині країни змусили соціал-демократів передумати.

Водночас у заяві соціал-демократів ідеться, що Швеція не хоче, аби на її території розміщували ядерну зброю чи бази НАТО, повідомляє «Голос Америки».

У понеділок шведський парламент розпочав дебати стосовно своєї заявки про вступ до НАТО з подальшим голосуванням. Проте і це швидше формальність.

Після зустрічі голів МЗС країн НАТО в Берліні 15 травня держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, про впевненість, що Фінляндія та Швеція стануть членами НАТО. Цьому процесу не перешкодять і зауваження Туреччини, яка минулого тижня заявила про особливе ставлення до приєднання країн до блоку. Такий висновок Блінкен зробив після розмови з турецьким колегою.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зі свого боку зауважив, що приєднання Фінляндії та Швеції буде історичною подією, яка покаже, що двері Альянсу відчинено.

Тим часом агентство Bloomberg повідомило, що НАТО готується змінити місце росії у своїй новій стратегії розвитку, яку плановано презентувати під час червневого саміту блоку. В концепції, затвердженій ще 2010 року, зазначено, що Євроатлантичний регіон перебуває у стані миру, а рф є стратегічним партнером. Однак реалії змінилися, тож поведінку росії, найімовірніше буде названо «безпосередньою загрозою» для регіону.