Про це під час прес-конференції в медіа-центрі «Україна» інформагентства «Укрінформ», присвяченій підсумкам робочого візиту української парламентської делегації до Литви, Латвії та Естонії, повідомила заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.

За її словами, цей робочий візит, під час якого українська парламентська делегація подолала п'ять тисяч кілометрів, можна назвати візитом вдячності країнам Балтії за постійну підтримку України в економічному, гуманітарному, політичному, безпековому вимірах та за той неймовірний внесок, який зробили і роблять Литва, Латвія та Естонія для підтримки нашої державу на міжнародному рівні. «Я дуже добре пам'ятаю приїзд до України в перші дні війни спікерів та спікерок парламентів цих трьох країн. Це був потужний акт підтримки, солідарності та ствердження, що ми залишилися не самі», – зазначила вона.

Під час робочого візиту українська парламентська делегація акцентувала увагу на п'яти великих питаннях: висловлення вдячності парламентам країн Балтії щодо визнання російської федерації країною-терористом та недопущення геноциду українського народу, фіксації вчинених росією злочинів та створення Міжнародного трибуналу, підтримці членства України в ЄС, надання українцям тимчасового захисту в Литві, Латвії та Естонії, а також відбудові та відновленню України.

«Під час виступів ми висловлювали вдячність за вже надану допомогу, адже Литва, Латвія та Естонія були серед тих країн, які перші, ще напередодні російського вторгнення, надали Україні зброю. Можливо, завдяки й цьому  озброєнню Україна та Київ вистояли в перші дні. Також ми говорили, що нам потрібна наступальна зброя», – сказала заступниця Голови Верховної Ради.

Дуже важливим, за словами Олени Кондратюк, є значення країн Балтії в контексті кандидатування України до Європейського Союзу. «Нам важлива позиція цих трьох країн, бо вони вже пройшли цей шлях і які добре розуміють усі питання, які має вирішити країна-кандидат до членства ЄС», – наголосила вона, зауваживши, що у Верховній Раді уже створено робочу групу з поетапним планом виконання програми кандидатства до Європейського Союзу. Крім того, в координації з урядом та Офісом Президента розроблено деталізований план поїздок керівництва українського парламенту, представників профільних комітетів та груп дружби до європейських країн, щоб системно вирішувати це питання. «Ми виробили чіткі критерії, хто і куди їде, та як нам переконувати ті країни, які ще мають сумніви щодо нашого кандидатства. І країни Балтії тут відіграють дуже велику роль, тому їх адвокація, особливо у скандинавських країнах, є дуже важливою», – підкреслила вона.

Під час робочого візиту велику увагу було приділено й темі фіксації вчинених російською федерацією злочинів на території України та створенню Міжнародного трибуналу для покарання за них. «Латвія, Литва та Естонія вже надали своїх експертів, які фіксуватимуть злочини росіян», – повідомила О. Кондратюк, наголосивши на важливості засудження всіх злочинів, які були вчинені рф на території України.

Заступниця Голови Верховної Ради також висловила велику вдячність країнам Балтії за надану ними гуманітарну допомогу, зокрема, за те, що вони прихистили в себе понад 120 тисяч українців. «Ми відвідали багато гуманітарних центрів,ознайомилися, в яких умовах перебувають наші тимчасові переселенці, і хочу сказати, що в усіх трьох країнах дуже потужна політики щодо їхнього соціального захисту, надання медичної допомоги, освітнього процесу», – сказала вона, наголосивши, що країни Балтії, так само, як багато країн ЄС, прийняли українців, як своїх людей, адже вони отримали фактично ті самі умови, які мають громадяни приймаючих країн.  У цьому контексті Олена Кондратюк зауважила, що нашій країні потрібно переймати цей досвід, щоб удосконалити власну систему надання соціальних послуг.

Ще один великий блок питань стосувався відбудови та відновлення України. «Країни Балтії висловили готовність надавати допомогу, до того ж ця допомога може бути як у вигляді дотації чи донорської допомоги на рівні держави, так і у вигляді безпосередньої участі у відбудові конкретних регіонів», – сказала Олена Кондратюк, повідомивши, що Естонія вже обрала для цього Житомирську область, Литва та Латвія щодо регіонів ще визначаються. «Під час розмови зі спікеркою парламенту Латвії вона сказала, що латвійською мовою слово «буча» означає поцілунок, тож вони, певно, хотіли б підтримати нашу багатостраждальну Бучу», – зауважила вона.    

На думку заступниці Голови Верховної Ради, саме ці п'ять напрямів стануть основними для потужного українського десанту, який найближчим часом  вирушить до європейських парламентів, щоб переконувати їх у підтримці надання Україні статусу країни-кандидата на членство в ЄС уже в червні цього року.

Відповідаючи на запитання щодо визволення оборонців «Азовсталі» у контексті заяви голови нелегітимної російської держдуми володіна про можливе прийняття рішення щодо заборони обміну українських бійців на російських військовополонених, Олена Кондратюк зауважила, що в нинішній ситуації інформацію щодо звільнення наших захисників можуть давати тільки представники Міноборони чи Генерального штабу. «Україна не залишає своїх людей, і ми будемо дуже раді бачити прогрес у цьому питанні. І ми знаємо, що метою різних провокаційних заяв є спроба спонукати нас до емоційних, неправильних дій. Але я вірю, що військові докладуть усіх можливих зусиль, щоб наші хлопці і дівчата, які перебувають там, були визволені та залишилися живі й здорові», – підкреслила заступниця Голови Верховної Ради України.

ДОВІДКОВО

9–12 травня заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк на чолі парламентської делегації відвідала з робочим візитом Литву, Латвію та Естонію. Вона виступила з промовами в Сеймасі Литви та Парламенті Естонії, зустрілася з очільниками парламентів Балтійських країн Інарою Мурнієце, Юрі Ратасом, Вікторією Чміліте-Нільсен, Президентом Латвії Егілсом Левітсом, Президентом Естонії Аларом Карісом та Прем'єр-міністром Естонської Республіки Каєю Каллас. Під час робочої поїздки делегація Верховної Ради також ознайомилася з умовами перебування вимушених переселенців з України у країнах Балтії.