Слід зазначити, що гречка в країні не популярна, і місцевим жителям невідомо про її корисність. Це стосується і квасу. Тому в болгарських супермаркетах таких продуктів просто немає.

Порадив сусідові піти по них до магазину «Березка», де завжди є українська гречка. Іван не тільки вилікував свій гастрит, а й став навідуватися до цієї крамниці по інші продукти - чорний хліб, згущене молоко, цукерки... А я після 24 лютого навпаки - почав оминати російські гастрономи «Березка» і пояснив Іванові причину.

Днями він зустрів мене на сходах і простягнув незвично тонку рекламну брошуру цього магазину: «Здається, це текст український. Переклади...»

Спочатку не хотів навіть брати її до рук і намагався переконати сусіда, що російський магазин не може роздавати брошури з українським текстом. Але потім у вічі впав заголовок на першій сторінці: «Допомога біженцям з України! Мережа магазинів «Березка» надає біженцям продукти першої необхідності - яйця, борошно, цукор тощо. БЕЗКОШТОВНО! ЗВЕРТАТИСЯ ДО ПРОДАВЦІВ!» Навіть не повірив власним очам. «А ти перекладай далі, там вказано відсотки. Це я розумію, а що далі...» - наполягав Іван. А там зазначалося: «Також усі біженці отримують знижку в 20 процентів на всі товари, окрім тютюнових виробів та алкогольної продукції. МИ ПРОТИ путінської агресії! Ні - війні».

Виконавчий директор мережі магазинів «Березка» Віктор Бахуревич пояснив, що тоненька рекламна брошура вийшла й обмеженим тиражем для того, щоб заощадити кошти на рекламі, виготовленні дизайну, її друку і розповсюдженні та перенаправити їх до спеціального фонду допомоги біженцям з України. Цей фонд було створено для закупівлі медикаментів для них. До нього надійшли не тільки заощаджені кошти фірми, а й добровільні внески усіх, хто працює в магазинах мережі. Тільки в квітні до фонду допомоги українським біженцям надійшло 20 000 левів (10 000 євро).

У найближчій «Березке» мені розповіли, що біженцям з України пропонують ваучери на суму в 15 левів (7,5 євро). На них у будь-якому магазині видадуть безплатно продукти першої потреби. Завідувачка крамниці запевнила, що болгарська «Березка» ніяк не пов’язана з росією. Податки сплачуються до місцевих бюджетів, як і плата за оренду приміщень.

Я зателефонував виконавчому директору Віктору Бакуревичу, офіс якого розташований у Варні, й він підтвердив це. І додав, що знижки на всі товари для біженців з України чинні поки до 31 травня. «За необхідності ми подовжимо строк їх дії. І нехай українців не бентежить присутність у логотипі фірми слів «руски гастроном» (у перекладі з болгарської «російський гастроном». - Ред.). Ми його зареєстрували давно й не стали змінювати. Але хочу зазначити, що в нашому асортименті лише 10 відсотків товарів, які нам постачають за старими угодами російські виробники. В наших магазинах багато продуктів з України, Молдови, Грузії. Наприклад, уся молочка, включаючи сири, виробництва Литви та інших країн Балтії. Але особлива наша гордість - продукція власного виробництва. Вона становить майже третину від товарообігу. Це - салати, тістечка, млинці, котлети. Наш цех виготовляє за старими українськими, російськими, грузинськими рецептами, до яких звикли ті, хто колись жив у єдиній країні».

За словами Віктора Бакуревича, у мережі працює чимало українців, які серед біженців знайшли своїх земляків і знайомих. І за їхніми сигналами фірма навіть зайнялася їх працевлаштуванням у магазинах, які є майже на кожному чорноморському курорті та в десятках болгарських міст.

Віктор Бакуревич ще раз підтвердив, що з перших днів путінської «операції» у фірмі її прямо назвали війною проти України і виступили проти неї. А коли до Болгарії почали приїжджати біженці, то вирішили прийти їм на допомогу і надаватимуть її й надалі.

Фото автора.