Насіння буряків поклали в грунт на загальній площі 50 тис. га, це на 400 гектарів більше, ніж було у 2021 році; соняшнику — на 306,3 тис. га замість 305,4 тис. га.

Про завершення посівних робіт на плантаціях буряків і соняшнику повідомили на сайті Вінницької обласної військової адміністрації з посиланням га голову адміністрації Сергія Борзова.

«Україна веде дві війни одночасно: одну — за суверенітет та цілісність території, другу — за продовольчу безпеку світу, — зазначає посадовець. — Через агресію росії проти нашої держави припинено поставки аграрної продукції з українських портів. Доки світ чекає продукти з України, ми продовжуємо посівну кампанію».

За словами Сергія Борзова, в області завершили сіяти цукрові буряки на загальній площі 50 тис. га, соняшник — на 306,3 тис. га, просо — 1,3 тис. га. Продовжують сіяти кукурудзу на зерно, роботи виконано на 90 відсотках площі від загальної 439,8 тис. га. Гречкою і соєю засіяли понад половину із загальної площі.

Як повідомили «Голосу України» в департаменті міжнародного співробітництва та економічного розвитку Вінницької обласної військової адміністрації, аграрії збільшили площі посівів під цукровими буряками і соняшником порівняно з минулим роком: клин цукрових буряків зріс на 400 га, соняшнику — на 900 га.

«Дефіцит вологи у грунті нинішньої весни компенсує прохолодна погода, — пояснив один з фахівців-аграріїв. — Особливо потребує вологи насіння цукрових буряків. На жаль, її не було під час сівби, не вистачає і тепер. Тішить хоча б те, що температурні показники не піднімалися до високих позначок, не було вітровіїв, при яких наявна волога «тікає» з грунту. У нічний час температура ставала ще нижчою приблизно на сім-вісім пунктів порівняно з денною. Такі умови сприяли збереженню наявної кількості вологи».

За словами співрозмовника, ідеальні погодні умови не часто тішать аграріїв. У відведені для сівби строки важливо не марнувати жодної хвилини. У нинішніх умовах російської агресії збільшити площі посіву — це вже успіх.

«Навіть якщо урожай отримаємо трохи нижчий, загальний вал сировини компенсуємо за рахунок збільшення посівних площ», — каже фахівець. Він нагадує, що у 2021-му наша область була лідером в державі не тільки з виробництва цукру, солодких кристалів зварили 363,5 тис. тонн. Зернових і зернобобових намолотили майже сім мільйонів тонн (6811,2 тис. т). Такої кількості зерна вінничани не вирощували у жоден з попередніх років.