План російського агресора знищити нашу країну провалюється на всіх фронтах. Попри страшні руйнації сільгоспвиробники сіють, доглядають озимину і в таких надзвичайних умовах думають про жнива. Як це вдається на Прикарпатті, розповіла голова постійної комісії з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій Івано-Франківської обласної ради Орися Книшук (на знімку).

«На Прикарпатті завершуються весняно-польові роботи, – розповідає Орися Книшук. – У першій декаді травня аграрії області завершили сівбу ярих зернових культур ранньої групи на 25,6 тис. га, а це пшениця, ячмінь, овес та горох. Загалом ярі культури посіяно на площі понад 230 тис. га. Звісно, ситуація напружена, адже сільгосппідприємства Івано-Франківщини досі мають на складах немалі залишки сої, кукурудзи, ячменю і пшениці. Зерно мали би реалізувати навесні, щоб проводити роботи в полі».

На посівну аграрії ще якось мобілізували ресурси. А жнива будуть надзвичайно складними. Навіть якщо дизельне пальне надійде в достатній кількості, то за високою ціною, що суттєво вплине на собівартість урожаю.

«Проблеми з експортом призвели до падіння цін на зерно на внутрішньому ринку приблизно на 20 відсотків, – акцентує співрозмовниця. – Адже для потреб країни ми реалізували лише чверть вирощеного. Тепер через проблеми з портами мали б відкритися зелені коридори західними кордонами, щоб фури із зерном не простоювали. Для цього насамперед треба вирішити бюрократичні процедури. Це трошки розв'яже ситуацію, але не кардинально. Врахуймо той факт, що до польських, румунських та прибалтійських портів треба вантажі ще доставити, й це додаткове фінансове навантаження на аграріїв. Із залізничним транспортом теж не так просто. Треба будувати хаби для перевантаження зерна до вагонів, які відповідають європейським коліям. Та й порти мають свої розклади і не прийматимуть українську продукцію поза графіком».

До нереалізованого місцевого зерна на Івано-Франківщині додається продукція із інших регіонів, яку ще вдалося вивезти з охоплених вогнем регіонів. Орися Книшук каже, що врожай ранніх зернових культур та ріпаку якось розмістять у пристосованих приміщеннях. А от із пізніми культурами може виникнути проблема складування.

«Вартість зберігання зерна зросте в рази, – прогнозує Орися Книшук. – У нас тут створиться величезний надлишок, який стане згубним для місцевих аграріїв. Натомість зерно недоотримають ті люди, які того потребують. Не дай, Боже, щоб у світі повторився 1933 рік…»

Співрозмовниця висловлює сподівання, що питання з експортом налагодиться. Посівна кампанія в області пройшла успішно. До того ж чимало аграріїв переорієнтувалися на вирощування овочів, що трохи зменшило зерновий клин.

«Для зниження напруження вирішено відновлювати Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів. Сподіваюся, що до жнив вдасться. Там на перших порах можна розмістити кілька тисяч тонн. І це частково врятує ситуацію. А далі сподіваємося на Перемогу», – підсумовує Орися Книшук.

Івано-Франківська область.

Фото надано автором.