Вони під час робіт на весняному полі, як і було заплановано, кинули на насіння у ґрунт на загальній площі майже 1,4 млн га. Із них клин ярих зернових і зернобобових займає понад 727 тис. га, технічних – майже 558 тис. га. При цьому ранніх ярих зернових посіяно на площі 91,9 тис. га.

Така статистика свідчить, що основними серед зернових і технічних культур для сільгосппідприємств і фермерів регіону, як і раніше, залишаються кукурудза та соняшник. Їх вони посіяли на площах, відповідно, 621,6 тис. га та 384,2 тис. га. Не менш традиційним для останніх років третім «призером» за обсягами посіяного залишається соя. Цьогоріч її вирощуватимуть на 122,1 тис. га.

Неважко збагнути, що йдеться про найбільш прибуткові за мірками довоєнних років і зорієнтовані переважно на експорт культури. Чи залишаться вони такими в умовах блокування рашистами наших портів, через які левова частка того збіжжя зазвичай відвантажувалося за кордон? Аграрії краю сподіваються на те, що до збирання нового врожаю розблокувати вдасться не тільки порти… Хоча ризики, звісно, залишаються.

При цьому сільгоспвиробники Полтавщини добре усвідомлюють, що в умовах воєнного стану для продовольчої безпеки держави не менш важливі й, так би мовити, «найближчі» до обіднього столу культури та овочі.

Тож цукровими буряками, просом та гречкою вони засіяли, відповідно, 20,2 тис., 5,4 тис. і 2,5 тис. га. А картоплею засаджено 54,2 тис. га. Досить вагомим доважком до останньої мають стати овочеві культури, під які в області нинішнього року відвели майже 30 тис. га.

Загальна «овочева» статистика регіону стане відомою трохи пізніше, коли в ґрунт висадять усі пізні овочі. Однак, за інформацією департаменту агропромислового розвитку обласної військової адміністрації, порівняно з минулим роком загальна площа посаджених і посіяних овочевих культур і картоплі збільшиться орієнтовно на 5 тис. га.

Попри те, що весняну сівбу на Полтавщині завершено, клопотів у хліборобів краю не меншає. Наразі на полях тривають роботи з догляду за посівами та боротьба зі шкідниками і хворобами рослин.

Полтавська область.

Фото зі сторінки Пирятинської громади у Фейсбуці.