Так, фото відомої писанкарки з міста Володимира, викладачки фахового педагогічного коледжу імені Агатангела Кримського Лесі Мартинюк стало заставкою до пісні «Стефанія» гурту Kalush Orchestra, що перемогла на Євробаченні-2022.

– У кожного митця є цікавий факт у творчій біографії. Великою несподіванкою для мене стала заставка пісні «Стефанія» гурту Kalush Orchestra, що перемогла на Євробаченні-2022, – ділиться своєю радістю Леся Мартинюк на своїй сторінці у Фейсбуці. – Приємно, що серед багатьох тисяч фото в українському етноодязі, саме моє стало фольклорним образом пісні. Тут гармонійно переплітаються національний колорит народного мистецтва та музики.

– Образ Стефанії – української жінки-матері  сьогодні сприймається  як оберіг: віри, надії, любові, – вважає педагог з Володимира. –  Маючи такий потужний духовний захист – народ наш безсмертний! У різні часи лихоліть краса народного мистецтва нас рятувала, і нині наше важливе завдання – оберігати його як найкоштовніші скарби. Фото виконано моїм братом, відомим художником-фотографом Романом Яківчуком.

Мало кому відомо, що  до тріумфу українського  гурту на  цьогорічному Євробаченні долучилися не лише Леся Мартинюк з древнього Володимира, а й троє випускників Волинського фахового коледжу культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського: Ігор Діденчук, Віталій Дужик і Тимофій Музичук, які виступали в складі гурту Kalush Orchestra й принесли Україні перемогу на  Євробаченні-2022. До речі, вихованці цього навчального закладу вже не вперше їздять на Євробачення.

– Уже три роки поспіль у колективах, які обрані представляти Україну на цьому пісенному конкурсі, є наші випускники-сопілкарі. Всі вони учні одного педагога – Юрія Фокшея. Отаких фахівців готуємо, – не без гордості розповідає директор коледжу Тарас Войтович.

Нині Волинський фаховий коледж культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського, що в Луцьку, переживає нелегкі часи. Скорочується фінансування, стоїть питання закриття деяких спеціальностей. Однак цей навчальний заклад  попри все потрібно підтримати. Він береже духовний код нації, культуру і традиції самобутнього куточка України – Волині. І хай йому по-доброму заздрять ті заклади освіти, які гордо носять статус університетів культури і мистецтв. Маленький коледж з Луцька сьогодні багатьом з них дав фору. Його сопілкарі, як солдати,  допомагають здобути перемогу. Завдяки їм Україну тепер краще знає весь світ.

Недарма  волинський парубок Лукаш з «Лісової пісні» Лесі Українки грав саме на сопілці. Він має  хороших і талановитих нащадків.

Фото з відкритих джерел.