Вони за станом здоров’я потребують стороннього догляду та опіки. За словами директора пансіонату Олександра Демчука, сьогодні в ньому проживають 112 підопічних, 21 з них  –  це переселенці. Вони приїхали з Київської, Харківської, Донецької та Луганської областей.

–  Кількість таких підопічних час від часу змінюється, адже одних родичі забирають, бо повертаються до рідного дому. Когось  навпаки  привозять до нас, втікаючи від нових обстрілів, –  розповідає Олександр Демчук.

Окрім соціально-побутових умов, в пансіонаті підопічним забезпечують необхідне медичне обслуговування та послуги з реабілітації.

Про те, як сьогодні живуть підопічні Тучинського геріатричного пансіонату, як змінилася робота цього соціального закладу під час війни, говорили під час виїзної робочої наради керівники Рівненської обласної ради – перший заступник голови Сергій Свисталюк, заступник голови Олексій Бучинський та голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків Ігор Ясенюк.

Передусім вони ознайомилися з підсобним господарством закладу. Тут вирощують велику рогату худобу, розводять свиней. Це дає змогу значно скоротити видатки на закупівлю відповідних продуктів. Овочі також вирощують самі. А на 23 гектарах паїв, які місцеві жителі передали закладу в користування на безоплатній основі, сіють переважно зернові – також для потреб власного господарства.

За словами Олександра Демчука, завдяки тому, що більшість продукції вирощують самі  і самі з вирощеного готують, витрати на харчування скоротили щонайменше наполовину.

Керівництво обласної ради також ознайомилося з роботою харчоблоку, умовами в їдальні, поспілкувалося з персоналом. Проінспектували умови, в яких зберігаються продукти та консервація. До слова, частину консервованої продукції також готують кухарі пансіонату.

Як розповів директор закладу, з початком війни колектив активно включився у волонтерську роботу. Завдяки підтримці благодійників працівники пансіонату готують страви для бійців територіальної оборони, за що колектив був нагороджений подякою командування однієї з військових частин.

На думку керівництва Рівненської  обласної ради, такі соціальні заклади як Тучинський геріатричний пансіонат  сьогодні виконують надважливу місію: по-перше, надають прихисток особам з інвалідністю, які змушені втікати з рідних міст і селищ від війни; по-друге, здатні забезпечити продовольчу безпеку країни, адже засівають і засаджують кожен клаптик землі, щоб прогодувати своїх підопічних, а ще –  допомогти армії.

Тому, позицію окремих чиновників департаменту соціальної політики облдержадміністрації про те, що харчоблоки та підсобні господарства в таких закладах слід ліквідувати, керівництво обласної ради вважає злочинною. А особливо в час війни. Ба більше, на їхню думку, вона суперечить завданню Президента України, яке він дав тиловим областям, – використовувати всі можливості, щоб забезпечити продовольчу безпеку в Україні.

Юлія ВАСИЛЕНКО-СЛОБОДЕНЮК, керівник відділу прес-служби Рівненської обласної ради.

Фото прес-служби  РОР.