«Ми зацікавлені в участі Чехії у відбудові України. Детально обговорили залучення можливостей Чеської Республіки до відновлення інфраструктури українських міст, зруйнованих російським агресором», — акцентувала  Віцеспікерка українського Парламенту.

У свою чергу Маркета Пекарова Адамова повідомила, що Чехія уже готує відповідний план, який буде представлено під час її майбутнього візиту до України. Офіційна Прага залучила до підготовки цього плану своїх найкращих фахівців і компанії у сфері будівництва, інжинірингу та аудиту.

Також учасниці зустрічі обговорили об’єднання зусиль Чехії, України та міжнародної спільноти для посилення санкцій проти рф та покарання усіх російських воєнних злочинців.

«Росія має відповісти за всі злочини, вчинені на території України», —переконана Голова Палати депутатів Парламенту Чеської Республіки.  У цьому контексті сторони обмінялися думками щодо механізмів притягнення агресора до відповідальності та найефективніших майданчиків міжнародного правосуддя.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

 

Олена Кондратюк: Чехія – наш надійний посол у країнах ЄС і ми щиро цінуємо таку допомогу

На цьому Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк наголосила під час зустрічі із Заступником міністра закордонних справ Чеської Республіки Мартіном Повейшілом.

Головною темою зустрічі була координація подальших зусиль з метою європейської інтеграції України.

«Переконана, ЄС має продемонструвати масштабну єдність у здійсненні своєї східної політики, передусім стосовно інтеграції України та надання нам статусу країни-кандидата на членство у Євросоюзі», - наголосила Олена Кондратюк.

Своєю чергою, Мартін Повейшіл запевнив гостю, що Чехія вже давно є послом України в ЄС.

«Чехія вже давно взяла на себе цю роль. Чехія завжди робила і надалі робитиме все можливе для одержання Україною статусу країни-кандидата на вступ до ЄС», - сказав пан Мартін.

Віцеспікерка українського Парламенту висловила вдячність сестринській Чехії за ту роль, яку вона відіграє сьогодні в історії України. Адже країна від самого початку інтенсивної фази російської агресії зайняла тверду і принципову позицію, надаючи політичну, військову, фінансову та гуманітарну допомогу Україні.

Також на зустрічі обговорили питання надання всебічної допомоги вимушеним переселенцям з України, яких наразі у Чехії понад 360 000.

«Чехія надійно піклується про всіх українців, які прибули до нас, тікаючи від війни», - запевнив Мартін Повейшіл та додав, що Чехія підтримуватиме Україну стільки, скільки буде необхідно для повної перемоги над агресором та готова активно долучитися до відбудови нашої країни.

«Ми готові бути пліч-о-пліч з Україною і у відбудові зруйнованої інфраструктури, житла, всіх знищених об‘єктів», - наголосив він.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

 

Олена Кондратюк: Парламент Чехії підтримує надання Україні статусу кандидата на членство у ЄС

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк під час робочої поїздки до Чехії зустрілася у Празі із Першим заступником Голови Сенату Парламенту Чеської Республіки Іржі Ружічкою.

 «Парламентський дипломатичний фронт. Працюємо для надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС у Чехії. Україна розраховує на підтримку дружньої Чеської Республіки, як наступної Голови Ради ЄС, на шляху інтеграції нашої країни до Євросоюзу», - заначила Віцеспікерка українського Парламенту.

Вона зауважила, що майбутнє засідання Євроради у червні 2022 року має вирішальне значення для прийняття політичного рішення щодо статусу України, як кандидата на членство в ЄС.
 
«Україна переконана, що надання кандидатства стане одним із ключових факторів стримування російської агресії та її зусиль підірвати безпеку і єдність в усій Європі», - наголосила Олена Кондратюк.
Своєю чергою,  Перший заступник Голови Сенату Парламенту Чеської Республіки Іржі Ружічка наголосив, що Чехія бачить Україну в європейській родині націй.
 
« З боку двох палат чеського Парламенту, як і всієї Чехії, Україна має повну підтримку в одержанні кандидатства та подальшої інтеграції до ЄС», - сказав Іржі Ружічка.

Олена Кондратюк висловила вдячність від імені Верховної Ради обом палатам Парламенту Чехії за підтримку євроінтеграційних прагнень України.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

 

Олена Кондратюк: Звертаємося до Парламенту Чехії визнати росію державою-спонсором тероризму

Із таким проханням до Парламенту Чехії звернулася Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк під час зустрічі з Першим заступником Голови Сенату Парламенту Чехії Їржі Ружічкою.

Вона наголосила, що Чехія захоплюється єдністю та стійкістю українського народу у протистоянні російському агресорові та продовжить допомагати Україні у цій боротьбі.

«Від імені Парламенту України подякувала Чехії за підтримку усіх шести пакетів санкцій Євросоюзу. Цінуємо послідовну та жорстку позицію чеського Уряду у просуванні в рамках ЄС найжорсткіших санкцій проти російського агресора. Ці санкції, включно з нафтовим ембарго, не лише завдають економічного удару по рф. Вони б’ють по фінансуванню російської воєнної машини, а отже рятують життя українців», - зазначила Олена Кондратюк.

Також вона привітала ухвалення Сенатом Чехії 11 травня 2022 року Постанови «Щодо підтримки України», якою Сенат засудив росію за злочини проти людства, що вчиняються на українській землі, та визнав їх проявами геноциду народу України.

«Ми вдячні Голові Сенату Парламенту Чеської Республіки пану Мілошу Вистрчілу та Їржі Ружічці за візит в Україну 14 квітня. Для нас такі візити надзвичайно важливі, оскільки дозволяють донести Європі та світові правду про воєнні злочини рф. Необхідно зробити усе можливе, щоб встановити і покарати всіх причетних до їх скоєння», - наголосила Олена Кондратюк та додала, що від імені Українського Парламенту звернулася до Парламенту Чехії з проханням розглянути питання і ухвалити рішення щодо визнання армії рф терористичною організацією, а росії – державою-спонсором тероризму.

Зі свого боку, Їржі Ружічка висловив захоплення українським народом, який вже 100 днів незламно бореться проти масштабного російського вторгнення.

«Чехи і Чехія добре розуміють, що таке російська чи радянська інтервенція. Єдність українців, рішучість вашої влади і мужність ваших воїнів вражають. Це важливо також для підтримки вас з боку всіх демократичних націй», - наголосив пан Їржі.

Він запевнив, що Чехія усіма можливим засобами продовжить допомагати Україні у боротьбі з російськими окупантами.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України