Як розповів голова ГО «Асоціація фермерів та приватних землевласників Дніпропетровської області» Анатолій Гайворонський (на знімку), за тонну кукурудзи, наприклад, пропонують лише чотири тисячі гривень, є проблеми зі збутом.

«Це невелика ціна в нашій зоні. Тож наразі маємо великі збитки, враховуючи витрати на добрива і дизельне пальне. Собівартість сільськогосподарської продукції буде дуже висока, якщо ми не зможемо налагодити її експорт за нормальними цінами», – зазначив він.

Він додав, що стан сходів дуже хороший. Аграрії вже готуються до збору врожаю, проте у підприємців та фермерів на складах накопичено багато зерна. Тож існує проблема, де зберігати новий врожай.

Загалом ярими культурами в регіоні засіяли 1,172 мільйона гектарів. Через бойові дії необробленими лишилися 8,5 тисячі гектарів. Тож плани виконані, а деінде навіть перевиконані.

«Ярої пшениці – у півтора раза більше, ніж планували. Проте спостерігаємо невеликий недосів ярого ячменю, але це через погодні умови та цінову кон'юнктуру, адже ячмінь найменш прибутковий. Також посіяно більш як 300 тисяч гектарів кукурудзи та понад 610 тисяч гектарів соняшника. Озимими культурами зайнято 752 тисячі гектарів, сподіваємось, що десь за місяць вже їх збиратимемо», – розповів директор Інституту зернового господарства НААН України Владислав Черчіль (на знімку).

У планах зібрати понад три мільйони тонн врожаю. Цього достатньо і для області, і для експорту, і для поставок в інші регіони України.

Гречкою засіяли ледь 800 гектарів. Такі маленькі площі під цю популярну круп’яну культуру відводимо ще з 2017 року – передусім через кліматичні особливості краю, адже спека не дає змоги формувати нормальний урожай – отримуємо приблизно тонну зерна гречки з гектара, а це дуже незначна кількість, додає вчений.

Фото та відео з відкритих джерел.