На відкритті виставки в Брюсселі.

Виставка показує, яким Ірпінь був до війни та яким став після приходу "руского міра". Поруч з фото експонувалися предмети, знайдені на руїнах зруйнованого російськими загарбниками Центрального будинку культури Ірпеня (залишки малого концертного рояля August Forster, копії археологічної пам'ятки "Трипільський резонатор", фрагменти декоративного оздоблення інтер'єру Будинку культури, посуду, побутових речей). Крім того, в експозиції було представлено уламки російських ракет, предмети, залишені в Ірпені солдатами окупаційної армії та особисті речі місцевих жителів - зокрема, тих, хто загинув, намагаючись урятуватися.

8 червня в Парижі, в Культурному центрі України, відкрилася фотовиставка "Зруйнований, але нескорений Ірпінь". На ній представлено світлини з фактами масштабного руйнування Ірпеня. На відкритті виставок ірпінський міський голова Олександр Маркушин і голова Інвестиційної ради Ірпеня Володимир Карплюк розповіли про наслідки російської агресії в Ірпені.

Володимир Карплюк наголосив: "Вдумайтесь у цифри: снаряди пошкодили тією чи іншою мірою більш як 8 тисяч об'єктів. Понад 2 тисячі об'єктів - це й приватний сектор, і багатоквартирні будинки, і соціальна інфраструктура - знищені назавжди. 4 тисячі квартир і майже 2 тисячі приватних будинків уже ніколи не відновити. У нас є цілі мікрорайони, які повністю спалені внаслідок масштабних артилерійських обстрілів. Саме тому ми сьогодні тут. Ми їздимо містами Європи і Сполучених Штатів, щоб спонукати наших іноземних партнерів створити фонди на відновлення й на підтримку нашого міста".

Олександр Маркушин на відкритті виставки в Парижі зазначив: "Я вдячний всім, хто був сьогодні разом з нами. Особлива вдячність Тетяні Близнюк та її донькам Заріні та Анастасії, які публічно розповіли про злочини рашистів у нашому місті. Батько дівчат Олександр Литкін загинув, захищаючи Ірпінь. З перших днів війни він долучився до територіальної оборони міста. Завдячуючи таким мужнім хлопцям, як Олександр, наше місто витримало ворожу навалу. Ми його обов'язково відновимо, відбудуємо і зробимо ще кращим! Сьогодні робимо все можливе у пошуках необхідного фінансування".

Фотовиставка "Зруйнований, але нескорений Ірпінь" експонуватиметься в Парижі до 22 червня.

Фрагмент виставки в Брюсселі.

Фрагмент виставки "Ірпінь.Непереможний".

Фото надано автором.