Для Європи - можливість знизити залежність від російського газу.

Забезпечення мінімізації російського впливу на енергоринки України та Європи призведе до розбудови спільної системи енергетичної безпеки у регіоні Центральної та Східної Європи.

Для того, щоб Україна змогла розкрити в перспективі весь свій експортний потенціал, дуже важливо, щоб комерційні обміни з ЄС відбувалися прозоро за європейськими правилами, які передбачають недискримінаційний для всіх гравців доступ до міждержавних інтерконекторів.

Про це сказав директор з ринкових операцій НЕК "Укренерго" Микита Вишневський на спільному українсько-польському круглому столі Polskie Stowarzyszenie Energetyki Wiatrowej - PSEW та Українська вітроенергетична асоціація - УВЕА.

"Україна вже відновила експорт електроенергії в Польщу та Молдову. Далі "Укренерго" націлене на розвиток міждержавних зв'язків із суміжними енергосистемами - це Польща, Словаччина, Угорщина та Румунія. При цьому переважна частина електроенергії, що виробляється в Україні, - без вуглецевого сліду. У 2021 році понад 70% загального виробництва - це сукупна частка АЕС, ГЕС, ГАЕС та ВДЕ. Тобто вона відповідає європейським кліматичним вимогам", - сказав Вишневський.

Неухильне дотримання "зеленого" курсу - один з пріоритетів розвитку, визначений "Укренерго" як оператором системи передачі. "Зелений" перехід, будівництво високоманеврових генеруючих потужностей на заміну вугільній генерації мають забезпечити декарбонізацію української економіки та виконання міжнародних зобов'язань України щодо скорочення викидів СО2. Саме розвиток ВДЕ та інших низьковуглецевих технологій в енергосекторі є однією з передумов залучення інвестицій в українську енергетику, інформує НЕК "Укренерго" на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Голос України".