Вона поєднує у собі комплекс засобів — безпілотник, навігацію і трактор із міношукачем. 

В університеті зазначають, що новизна — у поєднанні названих засобів для пошуку, виявлення та маркування вибухонебезпечних предметів.

«Наша область аграрна, але нині хліборобам потрібні не тільки плуги й борони, а й міношукачі, — зазначив ректор Вінницького національного технічного університету Віктор Біліченко. — Тому науковці взялися за розробки, яких потребує нинішня ситуація, спричинена війною. Російські агресори засівають наші поля мінами. Маємо випадки загибелі аграріїв під час роботи, тому гостро постає питання безпеки в полі. Наш винахід дасть можливість виявляти вибухонебезпечні предмети».

Керівник вишу уточнив, що технічна новинка створена завдяки співпраці в рамках тристороннього меморандуму. Начальний заклад підписав документ з Вінницькою обласною радою і Центром точного землеробства — ТОВ «Френдт» у листопаді 2021 року.

«Співпраця науковців та промисловців украй необхідна особливо в умовах воєнного стану, — сказав голова Вінницької обласної ради В’ячеслав Соколовий. — Її прикладом є спільно створена інноваційна наукова розробка для автоматизації та діджиталізації аграрної галузі. Й вона не єдина. З часом будуть реалізовані на практиці інші винаходи».

Посадовець зазначив, що вінницька технологія пошуку мін на полях особливо стане у пригоді на деокупованих територіях.

Учасники презентації наголошували, що представлена технічна новинка є їхнім внеском у нашу майбутню Перемогу і забезпечення країни продовольством.

Фото із сайту Вінницького національного технічного університету.