«Ми остаточно закриваємо і розриваємо будь-які зв’язки з росією. Задля протидії безпрецедентним загрозам національній безпеці, суверенітету й територіальній цілісності нашої держави», – сказав у п’ятницю під час засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, наголосивши, що росіяни більше не зможуть потрапити до України без віз.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у зв’язку з цим зазначив, що МЗС із самого початку агресії виступало за запровадження візового режиму з рф. «Час для такого рішення настав. Це – продуманий крок, який дозволить захистити національну безпеку нашої держави. І символічно, що рішення про візовий режим з росіянами співпало в часі з оголошенням Європейською Комісією рекомендації надати Україні статус кандидата в члени ЄС. Напрям руху нашої держави очевидний», – сказав він, висловивши переконання, що посилення контролю за в’їздом та перебуванням на території нашої держави російських громадян дозволить чітко розуміти хто, звідки та з якою метою до нас приїздить, що допомагатиме виявляти осіб, які загрожують національній безпеці.

Справді, дуже символічно, що рішення про запровадження візового режиму з рф ухвалено в дні, коли лідери Німеччини, Франції, Італії та Румунії висловилися на підтримку нашого кандидатства у члени ЄС, а Європейська Комісія затвердила висновок щодо надання Україні такого статусу. «Статус кандидата на членство відкриває для нас цілком конкретну дорожню карту щодо вступу до Європейського Союзу, а також дозволить прискорити процес повного входження України у внутрішній ринок ЄС та темпи секторальної інтеграції», – зазначив прем’єр, нагадавши, що у 2021 році уряд поставив завдання щодо підписання за два-три роки п’яти нових безвізів з ЄС – це угоди в сфері енергетики, митниці, перевезень, цифрового ринку та торговельних умов. «Зараз всі ці п’ять безвізів ми майже узгодили, частина документів уже підписана, а частина – на фінішній прямій. Україна отримала енергетичний безвіз ще у березні.

Ми від’єдналися від енергосистеми росії та білорусі і стали частиною європейської енергомережі ENSTO-E. Ми експортуємо електроенергію в Європу, ЄС скасував усі квоти та мита на експорт української продукції. Це десятки мільйонів доларів зекономлених коштів для нашого бізнесу й додаткові можливості виходу на європейські ринки», – повідомив Д. Шмигаль, додавши, що також Україна погодила Угоду про лібералізацію автомобільних перевезень (транспортний безвіз), що допоможе розв’язати проблему нестачі дозволів на міжнародні перевезення, яка існувала роками, зніме додаткові бар’єри на торгівлю з країнами ЄС, покращить логістику, ціну та швидкість перевезень для українських підприємців.

Крім того, уряд подав до Верховної Ради законопроект, який передбачає приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту та дозволяє остаточно запровадити митний безвіз. «Ми гармонізуємо Митний кодекс України та ЄС, впроваджуємо європейські правила та сервіс на митниці, пришвидшуємо можливість проходження товарів через кордон для бізнесу. Технічно ми готові, щоб уже цього літа митний безвіз був укладений», – підкреслив глава уряду.

Ще одне завдання стосується отримання Україною цифрового безвізу. Тож уряд затвердив склад делегації для переговорів з ЄС щодо нашої участі у програмі «Цифрова Європа». Це масштабний проект на 7,5 мільярда євро, який фінансує державні та приватні дослідження і програми у сфері штучного інтелекту, кібербезпеки, цифрових навичок.

Уряд виділив із резервного фонду держбюджету понад 243 мільйони гривень на компенсацію комунальних витрат тим громадам, які прихистили переселенців у будівлях комунальної та державної форми власності. «Заклади, які надали прихисток тимчасово переміщеним особам, отримають відшкодування за спожиті у березні комунальні послуги. Таких закладів понад 6,6 тисячі, і з 24 лютого вони розмістили майже 1,5 мільйона осіб», – повідомив міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Кабмін утворив Координаційний штаб з питань захисту прав осіб, депортованих або примусово переміщених у зв’язку зі збройною агресією проти України. Головою штабу призначено віце-прем’єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірину Верещук.