Адже після довгого дистанційного навчання, яке проводили і через карантин, і через воєнні дії, в області з першого вересня планують перейти до очного навчання. Чи вдасться це зробити, залежатиме від багатьох чинників. А насамперед від того, чи буде гарантоване безпечне перебування дітей в закладах освіти. Адже досі через часті повітряні тривоги не наважувались збирати разом велику кількість дітей.

— Новий навчальний рік наші освітяни знову змушені будуть розпочинати у важких та незвичних умовах, — зауважив заступник голови ОДА Володимир Юр’єв. — Хоча до труднощів їм не звикати, адже попередні два роки часто доводилось переходити на дистанційку через поширення ковіду. А тепер мають враховувати ще й особливості воєнного часу.

До всіх проблем додалось ще й те, що з початком війни освітні заклади Хмельниччини взяли на себе функцію соціальних, допомагаючи тимчасово переміщеним особам.

Чимало з них розмістили у школах, дитсадках, інших освітянських закладах, які на той час працювали у дистанційному форматі. В багатьох досі живуть ті, хто постраждав від російської агресії.

Додаткові випробування очікують на сільських школярів, котрі доїжджали зі своїх населених пунктів до сусідніх, де створені навчальні округи. Тепер з цим теж виникають складнощі. Адже значна частина шкільних автобусів була «перепрофільована»: їх довелось спрямувати до тих областей, де ворог веде активні бої.

До традиційних літніх ремонтів та підготовки до опалювального періоду в школах тепер додасться ще чимало інших клопотів. У воєнний час має бути виконана ціла низка умов, за яких діти зможуть сісти за парти. Зокрема, потрібно буде ретельно перевірити, чи немає на території навчальних закладів вибухових предметів, забезпечити пожежну безпеку, подбати про належне облаштування укриттів, налагодити роботу систем сповіщення тощо. Тож в ОВА запевняють, що завдяки спільним зусиллям виклики вдасться здолати, і з 1 вересня буде забезпечене очне навчання дітей.

Хмельницька область.