До збирання ранніх зернових та зернобобових культур готуються аграрії Кропивницького району Кіровоградщини, адже в сусідніх Одеській та Миколаївській областях жнива вже стартували. За сприятливої погоди косовиця розпочнеться тут уже через тиждень.

Стрімке зростання температур стало стресовим чинником для сільгоспкультур, які перебувають у фазі активного росту і розвитку. Відчутного удару від теплового шоку зазнали ярі зернові, овочі та ягоди. У господарствах стверджують: через затяжну і холодну весну та посуху на початку літа розраховувати на високу врожайність, на рівні минулого сезону, коли ячмінь у середньому сипав по 40-45 центнерів з гектара, а пшениця - по 50-55, не доводиться. Цьогорічна перспектива - максимум 40-45 центнерів пшениці і 35-40 - ячменю. Там же, де догляд був мінімальним, зібрати хоча б по 25-30 ц/га.

Під високим ризиком і пізні посіви соняшнику, який нещадно атакує озима совка.

Є й інші проблеми. Через відсутність збуту минулорічного збіжжя для багатьох постає складне запитання: де зберігати цьогорічний врожай?

Не все однозначно і з пальним. Базові господарства мають певні запаси, а також можуть придбати його оптом, складніше дрібним землекористувачам, які змушені вистоювати в чергах на заправках або купувати бензин та солярку в спекулянтів. Більшість планує винаймати техніку з урахуванням вартості пального.

"Наскільки відомо, пальне масово завозять з Румунії, тож і ліміти видачі на заправках теж мають зрости, а ціни знизитися. На жнива має вистачити, а як буде далі - побачимо", - зауважують аграрії.

На території Бобринецької та Кетрисанівської громад спекотний період був не надто тривалим, подекуди пройшли дощі, які, за словами агронома Віталія Ланецького, певною мірою компенсували вплив спеки та поповнили запаси поверхневої вологи. Тож будемо зі збіжжям. Цьогорічний урожай забезпечить і населення хлібом, і сільгоспвиробникам доходи, і платежі до бюджету.

Кіровоградська область.