Так, за даними Центру громадського здоров'я, загалом у країні протягом минулого тижня було зафіксовано 2 тисячі 98 випадків захворювання на коронавірусну інфекцію. Це дещо більше, ніж попереднього тижня, і вже кілька тижнів поспіль спостерігається незначне зростання. За тиждень в лікарні країни доправили 1 тисячу 221 хворого. А від хвороби одужали 1 тисяча 485 осіб. Чотирнадцятьом пацієнтам не вдалося врятувати життя.

Схожа ситуація спостерігається і на Хмельниччині. Від початку коронавірусної пандемії в області лабораторно було підтверджено майже 212 тисяч випадків захворювання. Майже 208 тисяч хворих одужало. Однак від ускладнень COVID-19 померло 3 тисячі 834 мешканці краю.

А за минулий тиждень в області підтверджено 155 нових випадків інфікування коронавірусом. Це майже вдвічі більше, ніж за попередній тиждень, коли було зафіксовано 79 нових випадків.

Крім того, минулого тижня вже хворіло 190 осіб. Госпіталізовано 39 пацієнтів. А 78 осіб подолали цю хворобу.

Те, що хмельничани почали хворіти частіше, помітили і аптекарі. Минулого тижня довелось зіткнутись із тим, що в багатьох аптеках розкупили швидкі тести, які визначають ураження ковідом. Чимало пацієнтів намагаються лікуватись вдома, не звертаючись до лікарів, тому загальні цифри інфікованих коронавірусом можуть бути вищими.

Про збільшення кількості хворих на території громади повідомили і в Славутській міській раді. Лікарі зазначають, поки що кількість нових уражень вірусом невелика, однак вірус явно знову починає прогресувати. Лікарі зазначають, що активізується штам "Омікрон", до якого населення ще немає достатнього імунітету. Через це кількість хворих може зростати.

Щоб не допустити нового масштабного спалаху, Славутський центр ПМСД знову закликає всіх зробити щеплення. Лікарі радять зробити це не тільки тим, хто ще взагалі не вакцинувався або отримав лише одну дозу вакцини, а й тим, хто вже мав два щеплення. Третя, бустерна, доза доступна всім охочим.

З таким же проханням до мешканців Кам'янець-Подільської громади звернулись тамтешні лікарі. Адже в місті також спостерігається зростання кількості захворювань на коронавірус.

Як вважають у Хмельницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України, чергова хвиля епідемії в країні нагряне восени. Про її масштаби поки що говорити зарано, але підготуватись і не нехтувати правилами гігієни варто вже тепер. Тим більше, що в країні й досі не скасований карантин - востаннє уряд продовжував його дію до кінця серпня. А це означає, що носіння масок у громадських місцях, часте та ретельне миття рук, користування антисептичними засобами ніхто не скасовував. Актуальним залишається і щеплення. Однак усі ці рекомендації наразі не мають обов'язкового характеру, тож кожен визначає сам, чи він готовий їх дотримуватись.

Нині війна поставила всіх перед новими викликами, і про ковід на деякий час чимало людей забуло. Однак хвороба нагадує про себе. Тож ставитись до неї потрібно так само серйозно.

Хмельницький.