Літні канікули 13-річна Софійка та 9-літній Павлик Криштофік-Романюк проводять за збором коштів для Збройних Сил. Від ранку до вечора вони продають солодощі зі столика навпроти батьківського будинку. Поруч — дорога, то водії часто зупиняються. Іноді беруть тістечко, льодяник чи м’ятний прохолодний напій, а зчаста просто кидають гроші до благодійної скриньки. Так діти вже акумулювали вісім тисяч гривень.

Таку дитячу ініціативу не оминули увагою. Народна депутатка Оксана Савчук була в Рожнятові та зауважила, що діти щиро усміхаються, вітаються словами «Слава Україні!» та пропонують скуштувати смаколики.

«Нам теж пощастило, — написала на своїй сторінці у Фейсбуці Оксана Савчук. — Спечені вафлі, пісочне печиво, вода з м’ятою, яку дівчинка радить спробувати, бо «таке мохіто ви ніде не отримаєте». Все це зі щирою метою — зібрати кошти на армію. Приємно, що багато водіїв зупинялись і підходили до цього милого столу підтримати не тільки ЗСУ, а й дітей. Сльози щастя і надії. Ми вистоїмо та обов’язково переможемо! А ще вдома обнімімо наших дітей, бо вони заряджають нас найпотужніше».

Запримітив дітей і депутат Івано-Франківської облради Назарій Іванів, котрий подякував дітям та їхнім батькам за ініціативу. Таку країну не здолати нікому!

Батько дітей о. Петро Романюк — священик церкви в селі Цінева неподалік Рожнятова, мама Віра Криштофік-Романюк — завуч ліцею в цьому ж селі. Займатися благодійністю сестра і брат вирішили самі, а от випікати солодощі допомагає мама.

«Софійка побачила якось репортаж, як дівчинка грою в шахи заробила гроші для армії, тож вирішила й собі щось спробувати, — розповідає Віра Криштофік-Романюк. — Від ранку до сьомої вечора торгують, опісля разом думаємо, що на завтра приготувати».

Софійка вже встигла закінчити Брошнів-Осадську музичну школу за класом вокалу, тепер опановує гру на саксофоні, а Павлик — на сопілці. Отакі творчі та активні діти в Рожнятові.

Не пасують і в Ціневі. Пані Віра розповіла, що в ліцеї плетуть маскувальні сітки, а місцеві господині готують для бійців вареники та інші страви, роблять закрутки та передають до координаційного волонтерського штабу в Калуші. Так маленькими справами наповнюється велика ріка допомоги.

Івано-Франківська область.

На знімку: Софійка та Павлик додають оптимізму.

Фото Назарія ІВАНІВА.