У ньому взяли участь секретар інвестиційної ради Галина Янченко (на знімку), народні депутати України від «Слуги народу» Сергій Мандзій та Юрій Заславський. До розмови долучились начальник Хмельницької ОВА Сергій Гамалій та керівники великих підприємств області. Найболючішою темою для всіх стала ситуація в економіці, яку спричинила війна. Вона потягла за собою чимало проблем, котрі потребують термінового розв’язання.

Зокрема, під час зустрічі виробничники і підприємці говорили про складнощі, які виникають з короткотерміновими виїздами за кордон власників і ключових співробітників експортно орієнтованих підприємств. Здебільшого ці посади обіймають чоловіки, які підлягають мобілізації, а тому вони не можуть залишати країну. Однак без таких поїздок неможливо налагодити нові партнерські зв’язки, відшукати ринки збуту чи організувати постачання необхідних товарів, сировини чи комплектуючих на їхні підприємства. Керівники підприємств переконують: за їхньою спиною стоять колективи, долі людей і бізнес, котрі вони ніколи не зможуть залишити. Тож попри жорсткі вимоги воєнного часу необхідні певні зміни в законодавстві, котрі дозволяли б представникам підприємств короткотермінові виїзди за кордон для розв’язання виробничих проблем.

Гострою залишається й проблема мобілізації вузькопрофільних співробітників. Хоча всі розуміють, що й для фронту потрібні воїни-фахівці, проте без них і виробництво може зупинитися. А цим не варто ризикувати. Те саме стосується й підписантів фінансових договорів. Бо інколи лише один підпис вирішує нинішню долю підприємства, але поставити його нікому.

— Наше завдання — врегулювати ці та ще низку проблемних питань на законодавчому рівні, — зазначила Галина Янченко. — І вже є низка відповідних законопроектів, які мають посприяти економіці. Приміром, це документ про внутрішню торгівлю, який допоможе скоротити терміни розрахунків мереж з виробниками.

Як вдається організовувати роботу підприємства під час війни, учасники круглого столу змогли побачити у ТОВ «Сіріус Екстружен». Воно займається переробкою полімерів та виготовленням продукції з пластику та поліетилену. Окрім своїх специфічних проблем, йому доводиться стикатись з усіма тими, що постають перед іншими виробничниками. Тож на місцях чекають від законотворців швидкого реагування на їхні пропозиції.

На переконання голови Хмельницької обласної організації політичної партії «Слуга народу», народного депутата Сергія Мандзія, такі діалоги бізнесу з державою вкрай важливі:

— Вони потрібні не тільки для організації воєнної економіки, а й для того, щоб уже тепер можна було розробляти післявоєнні плани відновлення. Думка виробничників та підприємців важлива для майбутніх законодавчих ініціатив. Такі зустрічі допомагають у розробленні якісних законопроектів та створенні належних умов для ведення виробничої та підприємницької діяльності вітчизняного бізнесу.

Хмельницький.

Фото з відкритих джерел.