Деяка трофейна техніка під час захоплення втрачає "товарний вигляд" - тому відновлювати її береться ремонтний батальйон бригади.

Як розповіли в підрозділі, їхні майстри постійно надають "українське громадянство" і ставлять у стрій десятки одиниць техніки.

"Ось "Нона" на базі бронетранспортера БТР-80. Ми відновили на ній пневматичну систему. Це суто російська розробка. У неї башта у комплекті 2С3, а база - БТР-80. Цікава вона тим, що на ній є мінометна установка. У неї 120-міліметрова гармата, яка стріляє як мінами, так і снарядами 120 мм. Тут нарізний ствол. Забрали ми цю машину біля визволеного у березні населеного пункту Гусарівка на Харківщині. У цієї машини заклинило двигун, не вистачало деяких запчастин. Та скоро вона буде воювати проти своїх колишніх господарів", - каже командир батальйону Дмитро.

До речі, на "Ноні" були наліпки з георгіївських стрічок. Тож цілком можливо, що бригаді дістався парадний екземпляр.

Серед трофеїв - вигоріла командно-штабна машина на базі БТР-80. Це пункт управління для зв'язківців, але всі засоби зв'язку, якими вона була укомплектована, вигоріли. До рембату вже потрапляли дві такі. І вони всі різні. Наприклад, тут зверху - генераторна установка. На попередніх версіях такого устаткування не було. На них були зовсім інші антени.

"Ще нам трапилася така новинка російського виробництва як "Басурманин". Це БМП-1 як база, а на цій машині замість башти встановлюється модуль, як на БТР-82. Найімовірніше днищем машина зачепила міну. Від вибуху двигун відкинуло на декілька метрів. Ми відновили модуль "Басурманина". Нині очікуємо корпус від БМП-1, щоб встановити на нього вогневу систему та зробити українського "Басурманина", - продовжує офіцер.

Один з підрозділів надав "донора" - БТР-82. Звідти хлопці взяли запчастини, яких не вистачало, відновили вогневу систему пневматичного механізму стрільби. Спочатку ніхто не міг повірити, що силами рембату можливо це відновити, але вони це зробили.

Так само відновили свій "Урал", який тільки-но вийшов з капремонту і підірвалася на міні. Не хотілося втрачати машину. Тож за рахунок трофеїв знайшли нову раму, двигун, коробку передач. І тепер автівці ще ходити та бігати.

Хочуть відновити майстри й медичний МТ-ЛБ - завдяки небайдужим військовим, які допомагають поповнювати ремонтну базу, і підрозділам, які підбивають ворожу техніку та надають можливість евакуювати її до рембату. А там запчастини відновлюють по крихтах.

"Деякі кажуть - воно ж усе згоріло. А ми кажемо - колінвал цілий, двигун цілий. Ось, будь ласка, стоїть БТР, повністю згорів. Але двигун залишився. У нас є ще один такий самий двигун, і тепер маємо змогу відновити з двох один двигун, використавши запчастини. У нас є корпус від БТР-80. Також є проводка, і зробимо повноцінну робочу машину", - впевнений Дмитро.

Згадує, що на Сумському напрямку до них потрапило особливо багато кинутої техніки окупантів. Усю її відновили. Як правило, були проблеми з коробками передач - там не було масла, тому коробки клинило. Редуктори теж були без масел.

"Це свідчить про те, що техніка окупантів одразу з консервації потрапляє до нас на війну. Її ніхто ніколи не використовував і не обслуговував у належний спосіб. Тому окупанти часто банально кидали абсолютно нове озброєння, яке майже не потребувало ремонту", - додає комбат.

До речі, нині бійці бригади "Холодний Яр" впевнено йдуть уперед на Ізюмському напрямку. Бригада відтіснила ворога за село Дібрівне і пересунула лінію фронту. Відрізані від постачання, окупанти втікали, кидаючи техніку. Щоправда, перед відходом рясно замінували село протипіхотними та протитанковими мінами.

Дніпро.

Фото 93-ї ОМБр "Холодний Яр".