Молебень за страченими сталінським режимом у Сандармосі, на Соловках і в десятках таборів ГУЛАГу, покладання квітів до пам'ятника розстріляному в Карелії видатному режисеру, актору, теоретику театру, драматургу і перекладачеві Лесю Курбасу, що в столиці на Прорізній, читання списків закатованих у підвалах НКВД - так у Києві 5 серпня, у Міжнародний день пам'яті жертв Великого терору 1937-1938 рр., громадські активісти згадали замордованих співвітчизників. Меморіальні заходи, у яких взяли участь члени ГО «Соловецьке братство» та Київського товариства політв'язнів і жертв репресій, відбулися і в Музеї шістдесятництва.

У цей день 85 років тому набула чинності постанова ЦК Політбюро СРСР «Про антирадянські елементи», що стала початком сталінських «чисток» радянського суспільства від так званих ворогів народу - «куркулів», «соціально чужих елементів», «саботажників», «церковників», «шкідників», «членів націоналістичних організацій, терористично-шпигунських і диверсійних формувань» тощо. Її обґрунтував новий нарком НКВС Микола Єжов, а відредагував особисто Сталін.

В Українському інституті національної пам'яті наголошують, що «в 1937-1938 роках комуністичний режим перетворив Україну фактично на «фабрику смерті». За неповні два роки в УРСР було репресовано й засуджено майже 200 тисяч осіб, з яких майже дві третини - до розстрілу, решту відправлено до таборів і в'язниць. Звільнено 0,3 відсотка.

Загалом у роки Великого терору було заарештовано, відправлено до гулагів, де піддано тортурам або знищено понад мільйон громадян.

«До репресивних акцій у 1937-1938 роках можна віднести геноцид українців, - наголосив під час меморіальних заходів у Музеї шістдесятництва голова ГО «Соловецьке братство» Георгій Лук'янчук. - Сталін знищував українців, зокрема, заможних селян, військових, учителів, викосив нашу національну еліту свідомо й цілеспрямовано. Так мстився за спротив радянізації та колективізації і повстання проти «більшовицького раю». Тільки в 1930 році в Україні відбулося 4 тисячі повстань».

Заступник голови Київського товариства політв'язнів і жертв репресій Зоя Голота нагадала, що лише в урочищі Сандармох у Карелії за кілька днів - з 27 жовтня по 4 листопада 1937 року енкаведисти розстріляли 1111 в'язнів Соловецького табору. Із них - 287 громадян України. Місце їх поховання - 236 розстрільних ям, виявили в 1997 році.

На території України найбільшим похованням жертв сталінського терору є Биківнянський ліс поблизу Києва, там знайшли останній прихисток, за різними даними, від 50 до 100 закатованих сталінським режимом, наразі відомі імена понад 19 тисяч жертв. Інші місця масових поховань - Рутченкове поле в Донецьку, район Парку культури і відпочинку у Вінниці, село Халявин на Чернігівщині, 9-й кілометр Запорізького шосе у Дніпрі.

У МЗС з нагоди 85-х роковин Великого терору наголошують, що росія успадкувала найгірші сталінські традиції, стала державою-терористом і є небезпечною для усього світу.

«У наші дні російська влада продовжує політику радянського режиму, вийшовши на новий рівень цинізму та жорсткості: окупанти ведуть війну проти кожного українця, незалежно від віку, статі, мови спілкування чи роду діяльності. Ворожі війська з важкої артилерії та ракетними ударами розстрілюють та нищать усю націю. Оленівка, Вінниця, Кременчук, Краматорськ, Буча, Ірпінь, Бородянка, Харків, Чернігів, Миколаїв, Маріуполь - назви цих українських міст і містечок тепер відомі всьому світу саме через криваві злочини російської влади. Але найбільше потерпають тимчасово окуповані території України, які загарбники перетворили на місця несвободи та масового терору. Наші громадяни стають жертвами репресій з боку окупаційного режиму при найменшому прояві спротиву», - заявили у відомстві.

«З 1998 року і до серпня 2013-го, щороку українські делегації відвідували урочище Сандармох, де розстріляні Лесь Курбас і ціла низка українських письменників, перекладачів, істориків, державних діячів і члени їхніх родин. З Сандармоху їхали на Біломорканал, на Соловки, де в таборах мордувалися тисячі наших земляків. Ушановуючи пам'ять жертв комуністичного кривавого режиму, члени делегацій на мітингах, у ЗМІ завжди наголошували, що подібне не має повторитися, - каже Георгій Лук'янчук. - Але росія в останні роки реабілітує Сталіна та створює новий гулаг, де караються політичні опоненти, а тепер ще й українські полонені».

«Великий терор тридцятих років ХХ століття не зламав українського народу, його духу та мужності, не здасться Україна і зараз», - наголошують у МЗС.

На знімку: квіти покладають члени ГО «Соловецьке братство» Тетяна Чарковська і Любов Матюша (зліва направо).

Фото Георгія ЛУК'ЯНЧУКА.