За даними Міністерства культури та інформаційної політики з початку повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну окупанти скоїли 434 воєнні злочини проти пам'яток культурної спадщини. На Київщині зафіксовано 79 руйнувань таких об'єктів. Одними з перших постраждали музеї, розташовані в Іванківській територіальній громаді Вишгородського району: Іванківський історико-краєзнавчий музей та Обуховицький музей ткацтва, де зберігались роботи видатної майстрині художнього ткацтва, лауреата Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка Ганни Верес - однієї з найяскравіших представниць відомої ткацької династії Пособчук-Верес. У пожежі, що спалахнула внаслідок обстрілу, частина унікальних полотен втрачена.

Проте, на щастя, низка робіт династії ткаль Пособчук-Верес збереглась у низці музеїв України, зокрема у Національному музеї Тараса Шевченка і Національному музеї народного декоративного мистецтва України та інших.

Організатори музейно-архівного проекту "І на оновленій землі..." поставили за завдання презентувати творчість ткальської династії, а також знайти у можливому форматі документальні зображення робіт Ганни Верес, які є втраченими - фото, малюнки, ескізи тощо. Відшукали в архівних установах і документи, що характеризують життєвий та творчий шлях Ганни Верес. Все це досліджували, а тепер хочуть донести до громадськості й унікальність її робіт. Про це розповіла під час стартової прес-конференції куратор проекту, директор Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко. Водночас Дмитро Стус, генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка, де й має відбутися виставка, наголосив на важливості збереження всього українського, адже це наш генетичний код.