Тепер підготовка до першодзвоника зовсім інша. Замість піднесеного передсвяткового настрою - зосередженість і стурбованість. А замість того, щоб прикрасити вазонами підвіконня у класах, зносять стільці та лави до шкільних підвалів, котрі тепер слугуватимуть укриттям. За їх облаштуванням пильно стежать фахівці різних служб і ОВА, бо лише за дотримання всіх вимог до цих споруд може йтися про очну чи змішану форму навчання.

У сховищі будуть окремі аудиторії

Заступник голови ОВА Володимир Юр'єв побував в одному з хмельницьких професійно-технічних училищ, де планують навчати за змішаною системою. Студенти першого та другого курсів займатимуться очно, третьокурсники - переважно онлайн. А виробничу практику проходитимуть на підприємствах. Щоб це стало можливим, колектив закладу власними силами облаштовує укриття на чотириста місць.

Добре, що є свої висококваліфіковані майстри виробничого навчання. Вони перенесли комунікації, виконали зварювальні роботи та багато чого іншого.

Сховище розділили на дві частини - для першого та другого курсу. Там вже встановили лави та навчальні дошки. В таких аудиторіях є освітлення, вентиляція, проведено Інтернет. Безперебійний процес навчання гарантуватимуть резервні джерела живлення. Запаслись засобами пожежогасіння, підключили систему оповіщення. А ще облаштували медичну кімнату, санвузол, приміщення для зберігання запасу харчових продуктів. Одне слово, до першого дзвоника готові.

А одними з перших уроків там стануть тренування, які викладачі проведуть разом зі студентами, щоб кожен добре знав, як діяти в разі небезпеки.

І в підвалі мають бути позитивні емоції

А от в одній з початкових хмельницьких шкіл протирадіаційне укриття було збудоване відповідно до проекту і відповідає всім будівельним нормам та вимогам безпеки. І хоча дрібні роботи тут ще тривають, видно, що дітям там буде зручно та безпечно. Маленькі школярики зможуть не тільки навчатись, а й відпочивати і навіть розважатись. Хоча навряд чи класи у підвалах можна назвати школою радості, проте зроблено все, аби діти не відчували морального та психологічного тиску війни.

Щоб в цьому переконались батьки, їх запросили оглянути укриття, побачити, як буде відбуватися евакуація. Після цього чимало з них змінило свою думку щодо формату навчання. Батьків, які готові погодитися на очну форму, стало більше.

А загалом у школі розглядають можливість навчання у змішаному режимі або очного у дві зміни. Бо хоча в укритті може одночасно розміститися понад 900 осіб, швидка евакуація такої великої кількості дітей може бути проблематичною. Тому буде ліпше, якщо в навчальному закладі перебуватиме менша кількість дітей.

- Усі докладають зусиль, щоб освітній процес був безпечним. Плануємо, що укриття будуть облаштовані у двох третинах навчальних закладів, однак при обранні формату навчання будуть враховані й інші чинники, зокрема думка батьків, - зазначив заступник голови ОВА Володимир Юр'єв. - Зі свого боку й ОВА має змогу допомогти з облаштування укритті. Допомагаємо укомплектувати ліками медичні кімнати, створити запаси харчів тощо.

Наразі укриттями забезпечено 520 закладів освіти, у яких можуть навчатись понад 133 тисячі дітей - це трохи більш як половина від загальної кількості учнів. Ще у 208 закладах освіти їх дооблаштовують. Не виключено, що ця робота продовжиться й після початку навчання.

Але у 347 закладах сховищ таки не буде, тому перший дзвоник там пролунає онлайн.

Хмельницька область.

Фото надано автором.