Цієї пам'ятної дати ми вшановуємо військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули, обстоюючи незалежність України.

В історії проведення антитерористичної операції 29 серпня 2014 року стало днем найбільших втрат української армії на Донбасі. Цього дня українські воїни виходили з оточення в Іловайську. Символом пам'ятної дати є квітка соняха, адже у серпні 2014 року саме на соняшникових полях полягло багато українських воїнів.

Боротьба за стратегічно важливе місто Іловайськ на Донбасі тривала з початку серпня 2014 року паралельно зі штурмом Савур-Могили, Антрацита і Красного Луча (тепер - Хрустальний).

Українським військовим майже вдалося оволодіти Іловайськом, який був основним населеним пунктом для перерізування комунікацій бойовиків. Проте у плани москви не входило швидке завершення війни на Донбасі, тому вона кинула проти українців свої сили у значно більших масштабах, ніж раніше. Російські війська налічували майже 4 тисячі солдатів та офіцерів у складі 4-х батальйонних тактичних груп, підкріплених підрозділами сил спеціальних операцій рф.

До 28 серпня 2014 року регулярні війська рф та бойовики оточили угруповання сил АТО, до складу яких входили сили й засоби сектору "Б" та батальйони МВС України "Дніпро-1", "Миротворець", "Світязь", "Херсон", "Івано-Франківськ" і батальйон Нацгвардії "Донбас". Командування Збройних Сил України планувало провести їх деблокування за допомогою резервів сил АТО. Втім, призначені для цього підрозділи були укомплектовані переважно нещодавно мобілізованими бійцями без належної підготовки.

У результаті проведених перемовин російське військове командування надало гарантії безпечного виходу українських сил з оточеного Іловайська. Рух двох колон розпочався 29 серпня. Але росіяни порушили домовленості, розстрілявши колони на марші з засідок. Іловайськ став місцем найчисленніших втрат нашого війська під час сучасної війни на сході України. Таке віроломне вбивство кваліфікується міжнародним гуманітарним правом як воєнний злочин.

Така підступність росіян призвела до того, що Українське військо втратило загиблими 366 воїнів, 429 - дістали поранення, 158 зникли безвісти, 128 потрапили в полон.

Так званий зелений коридор, що насправді став для українських захисників смертельною пасткою, пролягав через поля із соняшниками. Саме під ними сотні українців поклали в боротьбі з ворогом свої життя на вівтар свободи, гинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Тож символом Дня пам'яті захисників України стала квітка соняха.

24 серпня 2019 року Президент України Володимир Зеленський підписав указ про затвердження пам'ятного дня.

2019 року міністр оборони Степан Полторак підписав наказ, згідно з яким увесь керівний склад підрозділів Міністерства оборони та Збройних Сил України вшановуватимуть цей день у Залі Пам'яті.