З початком війни багато що змінилось у свідомості як суспільства, так і його громадян. Але не все. Злочинний світ продовжує існувати і в часи нелегких випробувань. Що змінилось у ньому? На яких ділянках тепер потрібна пильна робота правоохоронців? І чи змінює сама правозахисна система своє ставлення до найбільш резонансних і болючих для суспільства порушень. Про це ми запитали керівника Хмельницької обласної прокуратури Олексія Олійника (на знімку).

-- На жаль, навіть ті випробування, які випали на долю народу і країни, не зупиняють зловмисників. Упродовж півріччя органи прокуратури області здійснювали нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у 24724 кримінальних провадженнях. До суду з обвинувальними актами було скеровано 1260 кримінальних проваджень.

Тільки Національною поліцією за закінченими кримінальними провадженнями було встановлено збитків майже на 37 мільйонів гривень, з яких майже 4 мільйони відшкодовано, накладено арешт на майно у 14,4 мільйона, пред'явлено позови про стягнення 15,8 мільйона.
 
А слідчі хмельницького ДБР направили до суду 13 кримінальних проваджень, серед яких за корупційні правопорушення, стосовно митників за спричинення шкоди бюджету тощо.

-- Тобто нічого у кримінальному світі не змінилось?

-- Хіба що з'явилось більше "воєнних" злочинів, якими переважно займається слідчий відділ управління СБУ в області. Там були розкриті факти участі наших громадян у складі незаконних збройних формувань "лнр" та "днр", вчинення військовослужбовцем державної зради, поширення матеріалів із закликами до насильницького захоплення державної влади України, незаконного перетину державного кордону, вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону країни тощо.
 
-- Тепер багато йдеться про воєнні злочини. Чи характерні вони для тилової області?

-- Від початку повномасштабного вторгнення на територію України стан досудового розслідування та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, пов'язані зі збройною агресією рф, став для органів прокуратури пріоритетом. За процесуального керівництва обласної прокуратури СБУ розслідувало 298 кримінальних проваджень про воєнні злочини та 314 -- проти основ національної безпеки України.
 
Приміром, 65 з них -- за фактами вчинення депутатами держдуми рф умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України. Всіх 65 підозрюваних оголошено в міжнародний розшук, 48 з них обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою. Зроблено запити щодо розшуку їхнього майна з метою накладення арешту. А у чотирьох таких провадженнях обвинувальні акти вже спрямовано до суду.
 
Крім того, здійснюється досудове розслідування в об'єднаному кримінальному провадженні за фактами обстрілів цивільної інфраструктури на території області. Загалом Нацполіцією області вже зареєстровано 295 кримінальних проваджень про злочини, пов'язані зі збройною агресією рф.

А ще у провадженні поліції перебувало 13 кримінальних проваджень за фактами колабораційної діяльності, за якими до суду скеровано чотири обвинувальні акти. Так, один із них стосується радника міського голови однієї з місцевих рад, який у квітні під час обговорення у стінах виконавчого комітету подій, які відбуваються на території країни, публічно заперечив факт збройної агресії росії проти України.
 
Ще двоє обвинувачених закликали в соціальних мережах до підтримки рішень та дій держави-агресора.
 
-- З цими злочинами все зрозуміло -- тут не може бути прощення. Але у нас є ще одна біда, котра і в мирний час дошкуляла, а тепер і поготів -- це корупція. Чи зможемо її колись здолати?
 
-- Непросте завдання. Хоч нині запит суспільства на покарання корупціонерів надзвичайно високий. І прокуратура разом з іншими правоохоронними органами намагається активно протидіяти корупціонерам. Цьогоріч до суду було направлено 45 обвинувальних "корупційних" актів, які стосуються злочинів у бюджетній, кредитно-фінансовій сферах, земельних правовідносинах тощо.
 
Так, перед судом постане директор комунального підприємства, який не перевірив достовірність даних та підписав акти виконаних робіт підрядника, через що громада переплатила 2,6 мільйона гривень.
 
За зловживання службовим становищем відповідатиме колишній керівник Головного управління Держгеокадастру в області, який заподіяв державі шкоду в два мільйони гривень.
 
Скеровано до суду й обвинувальний акт стосовно підприємця, який за 5,5 тисячі доларів пообіцяв сприяння в оформленні документів для введення в експлуатацію об'єкта нерухомості.
 
Це список злочинів чималий. Серед корупціонерів є сільський та селищний голови, директор товариства і навіть правоохоронці. З-поміж останніх виявили таких, хто вимагав хабарі від двох до десяти тисяч доларів.
 
"Засвітились" і митники, які невірно визначили митну вартість імпортованих нафтопродуктів. Підакцизний товар вони оформили газовим дистилятом, і держава на цьому втратила півмільйона гривень.
 
Загалом органами досудового розслідування у кримінальних провадженнях цієї категорії встановлено збитків майже на десять мільйонів гривень, з яких 213 тисяч гривень відшкодовано, а на майно правопорушників у 7,8 мільйона гривень накладено арешт.

-- Бути відвертим, ця статистика і факти мало відрізняються від тих, що ми чули і раніше. Але про тих, хто грабував і продовжує грабувати країну у величезних масштабах, нічого не знаємо. Чи таких немає?

-- Розумію, про що йдеться. І цілком поділяю думку суспільства, що країні, її державній системі потрібні перезавантаження. Та можу запевнити, що наразі прокуратура робить все, на що уповноважив її закон. І сподіватись на те, що тільки ця інституція може виграти антикорупційний бій, насправді важко.

Якщо ж є думка, що правоохоронці на місцях ловлять лише дрібну рибку, то і це комусь потрібно робити, щоб безкарність не породила масові злочини.
 
А загалом в складних умовах війни прокуратури намагаються розв'язувати найгостріші проблеми, представляючи в судах інтереси держави у сферах земельних відносин, бюджету, державної та комунальної власності. На захист інтересів держави ми заявили позови на 3,4 мільярда гривень, розпочали 46 кримінальних проваджень.
 
Так, у земельній сфері, прокурорами регіону пред'явлено позови більш як на два мільярди гривень. Повернути вдалось 187 гектарів. Рішенням суду припинено незаконне використання 819 гектарів земель сільськогосподарського призначення.

В екологічній сфері пред'явлено 46 позовів на 826 мільйонів гривень. А у сфері державної та комунальної власності на захист інтересів держави пред'явлено позовні вимоги на 20,1 мільйона, з яких задоволено вимог на 6,6 мільйона гривень. І це лише частина нашої діяльності.

Прокурори усвідомлюють, що їх робота спрямована на зміцнення держави. Під час війни це вкрай важливо. Адже злочини в будь-якій сфері тепер працюють на руку ворогу. Покарати злочинців -- наше найперше завдання.

Розмову вела Ірина КОЗАК.

Хмельницький.