Коли ви помітили, що з вашим волонтером не все гаразд — кількість його постів у соцмережі зменшилась, він не одразу реагує на повідомлення у чаті, то не спішіть тикати в нього палкою і перевіряти, чи він живий. Хоч би який дивний вигляд мала ця думка, але, можливо, йому потрібен час відлежатися та відновити сили.

Згадайте, чи всі фотозвіти ви надіслали волонтеру. Перевірте їх за списком запиту. Не виключено, що ваш волонтер занедужав через нестачу тих звітів у крові. Зробіть красиві фото отриманого, якщо забули, і камеру перед цим протріть обов’язково! Напишіть «фідбек» (у перекладі ситуації — отримав, дуже щасливий і вдячний за це. — Ред.). Волонтеру життєво необхідний той фідбек. Без нього просідає активність, падають збори, атакує нудьга та печаль.

Якщо це не дало результату і волонтер досі в’ялий та неактивний у коментарях — це поганий симптом. Потрібно діяти рішуче і швидко. На цей випадок має бути заготована папка «Мертва p-cня» зі свіжими файлами. На крайній випадок підійдуть старі фото та відео.

Розкажіть своєму волонтеру, які ви молодці та скількох росіян ви зробили хорошими, похваліться своїми досягненнями. Після цього витримайте паузу. Тоді можна спитати: «А ми вже приїхали?» (у перекладі — наше замовлення прибуло? — Ред.). Але краще тренуйте власну витримку. Бо щойно приїде, адресату повідомлять першому.