Під час прес-конференції генеральний директор організації Рафаель Гроссі розповів, що саме передбачає план створення зони ядерної та фізичної безпеки навколо Запорізької АЕС, пропонований МАГАТЕ. Про виведення російський окупаційних військ з української атомної станції у цьому плані не йдеться. «Що нам потрібно - так це, щоб Україна та росія погодилися на дуже простий принцип - не здійснювати атак та обстрілів станції. І можемо забезпечити це в дуже простий спосіб - ми маємо спостерігачів, інспекторів, які можуть повідомляти, чи це спостерігається, чи ні», - заявив Гроссі.

Говорячи про шанси на порозуміння, гендиректор МАГАТЕ зазначив: «Я бачив ознаки того, що вони зацікавлені в цій угоді. Я бачу дві сторони, які взаємодіють з нами, які ставлять запитання, багато питань».

Однак відповідаючи на запитання: «Чи пропонує МАГАТЕ вивести російську військову техніку?», Гроссі уточнив, що йдеться тільки про припинення вогню. Він також заявив, що працює в рамках свого мандата і не може «заходити у сфери, які пов'язані з широкою демілітаризацією чи переміщенням військ». Тож план МАГАТЕ передбачає встановлення режиму припинення вогню, а не демілітаризацію території ЗАЕС.

«Це включає в себе це. Це може включати інші речі, - сказав Гроссі. - По суті, це зобов'язання, що жодні військові дії не будуть націлюватися чи мати на меті станцію або периметр, який може вплинути на її нормальну роботу. Це те, чого ми очікуємо», цитує «Голос Америки».

Тим часом Україна відновила другу резервну лінію електропередач до ЗАЕС (чотири основні зовнішні лінії не працюють). У МАГАТЕ зазначили, що це дозволить забезпечувати електростанцію зовнішньою електроенергією, необхідною для охолодження реактора та інших важливих функцій безпеки. А іншу лінію - тримати в резерві.