Та якщо місцеві ходять по них часто-густо заради додаткового заробітку, то вимушені переселенці, котрі знайшли тут прихисток, тихим полюванням ще й душі лікують.

- 24 лютого, коли почалася війна, саме збиралася їхати на обстеження ділянки лісу. Вже і наказ був підписаний, і комісія сформована, - згадує головний лісничий Олешківського держлісгоспу Херсонщини Марія Глод. - Та в той день край захопили рашисти, і більше до наших соснових та акацієвих гаїв так і не потрапила. Коли ж евакуювалася на Волинь, по гриби до лісів біля Торчина навідувалася вже двічі. Задоволення отримала по максимуму: протягом двох-трьох годин на природі душа відпочиває, про всі біди на світі забуваєш. Та й грибів досхочу - вистачає і на стіл, і на консервацію.

Що ж до місцевих жителів, то вони підмітили: і під кінець літа, і восени вологі ліси Волині виявилися особливо щедрими саме на красноголовці. Півдня у лісі - і кошик чи відерце заповнюються до країв. Вистачає і родині, і на продаж, тож міські ринки грибами просто завалені. Вибір багатющий, але й ціни не торішні, бо до лісу ще треба дістатися машиною чи автобусом, а пальне дороге. Тож ті ж щойно зрізані красноголовці пропонують по 120 гривень за кілограм, і стільки ж коштує півлітрова баночка маринованих. Свіжі лисички - 60 гривень літрова банка (а влітку ціна й до сотні доходила). За бажанням покупців, гриби можуть просто на місці й почистити, але то буде трохи дорожче. Є й делікатес - сушені білі у в'язочках по 200 гривень за кілограм, або ж польські - по 150. Утім, сезон у розпалі, тож лісових смаколиків на прилавках додасться, та й ціна на них може знизитися.

Волинська область.

На знімках: лісовий "урожай" красноголовців; гриби на волинських базарах пропонують в усіх видах - і свіжі, й консервовані.

Фото автора.