На знімку: зруйнована дамба.

Кілька районів залишилися без води. Постраждалих серед мирного населення немає. Наслідки обстрілів ліквідовують відповідні служби.

Президент України Володимир Зеленський з цього приводу наголосив, що країна-терорист і далі воює проти мирного населення.

«Цього разу — ракетні удари по гідротехнічних спорудах і спроба затопити Кривий Ріг. Усе, що можуть окупанти, — це посіяти паніку, створити надзвичайну ситуацію, спробувати залишити людей без світла, тепла, води та їжі. Чи зможе це нас зламати? Аж ніяк. Чи чекатиме на них справедлива відповідь і відплата? Безперечно, так», — заявив глава держави.

За наявною інформацією, ворог із літаків стратегічної авіації вдарив сімома крилатими ракетами Х-22, які поцілили по об’єктах критичної та транспортної інфраструктур, були серйозно пошкоджені гідротехнічні споруди. Після цього почав стрімко зростати рівень води в річці Інгулець, піднявшись на понад 2,5 метра.

Як розповіли в Офісі Президента, на місці ракетного удару спостерігався витік води зі швидкістю сто кубометрів на секунду. Рівень води на вулицях моніторять спеціальні пости, спостерігають і за приватним сектором в Інгулецькому та Центрально-Міському районах міста, де був ризик підтоплення. Цього зазнали 112 приватних будинків, а також дачних ділянок. Працівники ДСНС врятували 11 людей.

Уже зночі розпочалися роботи з ліквідації наслідків аварії. Провели цілу низку необхідних заходів, починаючи двома підривами дамби в районі Чорногорки, щоб збільшити пропускну здатність, і закінчуючи інженерними роботами.

Сам потік води, станом на ранок, знизився. А рівень води, де зафіксували підтоплення, почав спадати. Через декілька годин після обстрілу начальник Криворізької РВА Євген Ситниченко закликав не панікувати через влучання в підприємство критичної інфраструктури, яке забезпечує водою: «Нікого не затопить, усі будуть з водою. Є часткові пошкодження, і наразі тут на місці працюють всі».

Ще пізніше влада міста сповістила, що подача води для населення вже почалася. А біля полудня наступного дня водопостачання відновили практично скрізь, за винятком двох житлових масивів на південному заході Кривого Рогу. Щоб люди мали змогу поповнити свої запаси, «Кривбасводоканал» відправляв туди цистерни з водою.

Голова міської військової адміністрації Олександр Вілкул наголосив, що намагання ворога — просто змити водою частину міста. Але ситуація контрольована, триває ліквідація аварії, задіяно
всі служби, всі на місцях.

«Рівень води в річці Інгулець піднявся. Задля того, щоб відійти від зайвих ризиків, прошу мешканців деяких вулиць евакуюватися. Будуть надані комунальні автобуси. Людей доставлять у школи та дитячі садки, де можна побути, поки триватиме ліквідація аварії. Візьміть із собою, будь ласка, документи та цінні речі. Ми сильні, ми впораємося, але краще себе все-таки вберегти».

Водночас співробітники Науково-дослідного гірничорудного інституту вважають, що руйнування можуть вплинути на якість питної води у місті, а також на флору та фауну в Інгульці.

Крім того, як поінформували в Головному управлінні ДСНС України в області, вдень окупаційні війська вдарили по Зеленодольській громаді Криворізького району. Ворожий обстріл понівечив житлові будинки. Люди вціліли.

«Ракети прицільно летять у споруди, які мають критично важливе значення в життєзабезпеченні людей. Сьогодні російські війська спрямували максимальну кількість своєї зброї на гідротехнічні споруди. Мета очевидна — спроба створити надзвичайну ситуацію. Їм неважливо, чи залишаться люди без води, чи місто опиниться у воді. Їм потрібна наша паніка, в якій важко приймати рішення. Тому не панікуємо», — підкреслюють в Офісі Президента.

Зауважимо, що, за версією Інституту вивчення війни (ISW), російські війська націлилися на Карачунівську дамбу, щоб зашкодити українським операціям на річці Інгулець та пошкодити українські пон-тонні мости нижче за течією. За задумом окупантів, це завадило б ЗСУ перетинати Інгулець, який дуже важливий для контрнаступу України на межі Херсон-ської та Миколаївської областей.

Довідково

Карачунівське водосховище утворюється греблею заввишки 24 метри. Середня глибина водосховища становить 5—6 метрів, максимальна — сягає 12 метрів. Споруда має 1-й клас капітальності і повинна була витримати понад 120 років експлуатації.


Під час роботи з ліквідації наслідків аварії.



Під час евакуації.

Дніпропетровська область.

Фото з відкритих джерел.