І, як стверджують фахівці, це дасть змогу забезпечити українців джерелом екологічної енергії, позбутися критичної залежності від зовнішніх постачальників енергоносіїв. І водночас відкриє багато нових робочих місць та дозволить заробляти на зеленому тарифі.

Черговий крок у цьому напрямі зроблено у Дніпрі. З першого вересня у місцевому центрі професійно-технічної освіти «Відновлювана енергетика» починають масово готувати фахівців за новою затребуваною професією «Майстер з монтажу та обслуговування систем відновлюваної енергетики». Навчання відбудуться у складі бюджетної групи на базі класів та триватимуть десять місяців за принципом дуальності — у тому числі на підприємствах, де запланована виробнича практика.

Навчальну практику здобувачі освіти пройдуть на базі центру.

Як наголошує старший майстер центру Сергій Зуєнко, для них це цілком нова спеціальність: «На базі нового центру готуватимемо фахівців для цієї галузі. Країна нарешті розуміє, що потрібно ставати незалежними і самостійними, зокрема й щодо розвитку відновлюваної енергетики. Йдеться про сонячну енергію, а також повітря, воду. І ми не стоїмо на місці у цьому питанні. Доклали усіх зусиль, щоб готувати фахівців згаданої професії».

Навчально-практичний центр укомплектований сучасним різноманітним обладнанням німецьких, австрійських та китайських виробників (на знімку). Що дасть можливість випускникам закладу після навчання працювати з великим спектром інструментів, обладнанням, надійно, якісно й безпечно його встановлювати. Навчання проводитимуть у трьох майстернях — зі спеціальним обладнанням, слюсарна майстерня — там проходитимуть усі інсталяції та зварювання труб, а також електромонтажна майстерня, де триватимуть налаштування, підключення та ремонт сонячних панелей та їх комплектуючих.

«Загалом такі спеціалісти дуже затребувані, а після закінчення війни ця професія, цей напрям, вийдуть абсолютно на новий рівень. І забезпечать робочими місцями на багато років наперед. Також виникає багато суміжних робочих місць — це і зварники, і будівельники. Тому що неможливо встановлювати енергоефективне обладнання в приміщеннях, які не пройшли енергоаудит і не були підготовлені належним чином», — додає Сергій Зуєнко.

У центрі стверджують, що розвиток альтернативної енергетики нині набуває популярності й у житловому секторі: приватних домоволодіннях, багатоповерхівках, зокрема й ОСББ тощо. Тому охочих здобути трендову професію не бракує. Поки що вони навчаються в центрі за індивідуальною програмою та за власні кошти — але сподіваються, що невдовзі все повернеться сторицею.

«Цей центр знайшов випадково — прийшли з батьком по гуманітарну допомогу, яку видавали поруч, — згадує майбутній майстер-енергетик Валерій Алексєєв, який переїхав з родиною до Дніпра з Сєвєродонецька. — Познайомився з майстром — той допоміг, розповів що і як та запропонував здобути освіту. Навчаюсь уже три місяці. Складно, але цікаво. Найбільше подобається встановлювати теплу підлогу і теплові насоси. Практику проходжу на підприємстві — встановлюю теплові насоси та сонячні панелі — дуже подобається».

Те, що для реалізації проектів з альтернативної енергетики як на промисловому, так і на приватному рівні в Україні є ефективна нормативно-правова база, стверджує спеціаліст управління нормативно-правової роботи департаменту правового забезпечення міської ради Дар’я Бугайова. І це додає перспектив для тих, хто бажає пов’язати своє життя із забезпеченням енергетичної незалежності держави та її громадян.

Юрист зазначає: якщо споживач хоче у своєму приватному домоволодінні встановити сонячну станцію та оформити зелений тариф, йому необхідно пройти певні етапи. Основна умова — щоб на земельну ділянку або будівлю, на якій розташовуватиметься станція, були належним чином оформлені правовстановлювальні документи. Зокрема, будівля має бути введена в експлуатацію та підключена до електромережі, тобто у споживача має бути договір про надання електричної енергії. Наступний крок — підвищення потужності домашньої електромережі, яка має збігатися зі встановленою електростанцією. Для цього необхідно звернутися до оператора розподілу електричних систем.

«Наразі законодавство України не обмежує споживачів щодо місця встановлення станції, тобто це може як земельна ділянка, так і будівля, багатоквартирний будинок. Також необхідно отримати паспорт точки розподілу електричної енергії.

Маючи його, можна розпочинати монтаж станції та вводити її в експлуатацію», — наголошує Дар’я Бугайова.

Слід зазначити, що професійний стандарт «Майстер з монтажу та обслуговування систем відновлюваної енергетики» — досить новий. Його було затверджено наказом Міністерства економіки України № 106-22 тільки 13 січня 2022 року. Тому в Україні дійсно великий попит на цих фахівців.

Фото надано Володимиром РИБАЛЬЧЕНКОМ.