Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування завершив підготовку до другого читання урядового законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про співробітництво територіальних громад» щодо упорядкування окремих питань співробітництва територіальних громад» (№ 5742).

У пояснювальній записці до проекту наголошується, що у зв’язку зі змінами адміністративно-територіального устрою, які відбулись в 2020 році, утворення та реорганізації органів місцевого самоврядування, перерозподілу їх повноважень та змін бюджетного законодавства виникла необхідність удосконалити процедуру укладення договорів про співробітництво територіальних громад (нагадаємо, Закон «Про співробітництво територіальних громад» було ухвалено ще у 2014 році).

Тобто йдеться про надання територіальним громадам можливості приєднуватись до вже організованого співробітництва за спрощеною процедурою, поєднувати елементи декількох форм співробітництва шляхом укладення змішаного договору. А також проводити засідання комісій з підготовки проекту договору про співробітництво та громадських обговорень щодо організації співробітництва у дистанційній формі.

Крім того, за словами народного депутата Віталія Безгіна, комітет до другого читання пропонує:

— якісно уточнити формулювання на відповідність правилам законодавчої техніки (до цього була найбільша кількість зауважень);
— виключити можливість непроведення громадських обговорень у випадку приєднання до вже наявного договору;
— прибрати можливість проведення комісій/громадських обговорень у режимі аудіоконференцій (залишити лише відео), оскільки у випадку з аудіо можуть початись зловживання процедурою;
— встановити, що дистанційні засідання обов’язково транслюються на сайтах громад у режимі реального часу, а відеозапис є невід’ємною частиною протоколу.

Наразі в уряді відзначили, що законопроект без зауважень погоджено «Всеукраїнською асоціацією громад». Із зауваженнями, які враховано, — «Асоціацією міст України». Водночас зауваження «Української асоціації районних та обласних рад» враховано частково.

Ухвалення цього законопроекту, переконані його автори, сприятиме популяризації співробітництва територіальних громад, підвищенню їх спроможності та розвитку регіонів.