Тому боротьба за пріоритетний доступ до газу була гострою, особливо з боку великих споживачів електроенергії, яким також доводилося витримувати міжнародну конкуренцію.

Але після того, як росія стала використовувати цю сировину для політичного шантажу партнерів і перетворила її на зброю в гібридній війні спочатку проти України, а потім і проти усієї Європи, грецькій промисловості довелося різко зменшувати споживання природного газу. А потім швидко повертатися до використання старих видів палива, що сильно забруднюють довкілля, таких як мазут. Природа і люди потроху почали відчувати наслідки від промислової діяльності місцевих підприємств, які знову перейшли на нього. Першими вплив викидів позначився на здоров'ї людей, які мають проблеми дихальних органів і страждають на алергії. Але на це вже просто не звертають уваги, і попит на мазут у країні зростає.

Газета Kathimerini повідомляє, що, за даними Міністерства навколишнього середовища та енергетики, використання мазуту за перші дев'ять місяців 2022 року збільшилось на 29 відсотків. І це після того, як спостерігалася стійка, хоч і повільна тенденція до зниження його використання. У 2021-му зниження досягло чотирьох відсотків, що вважалося хорошим показником. Але війна, розв'язана росією, змінила на континенті все, в тому числі й ставлення до довкілля.

Так, лише у вересні цього року порівняно з торішнім споживання дизпалива тільки у Греції зросло на 13 відсотків, бутану-пропану - на 10, мазуту - на 7. Також значно збільшилося використання різних сортів коксівного вугілля та антрациту, які для країни на 100 відсотків є імпортними. Звідси й зростання цін на продукти харчування, одяг, взуття, які виробляють підприємства, що працюють на затратній сировині.

Отакі побічні наслідки майже дев'ятимісячної війни росії в Україні тільки для однієї країни. Тому так важлива для усієї Європи перемога України над агресором.