Творчий вечір зі щемкою назвою «Літа на зиму повернули», присвячений ювіляру, відбувся в Кропивницькому, в міському літературно-меморіальному музеї І. К. Карпенка-Карого, де роки професійного спілкування митця з працівниками переросли у творчу дружбу.

Привітати наставника завітали колишні студенти Кіровоградського педагогічного інституту, в якому кандидат педагогічних наук Борис Притула працював викладачем, завідувачем кафедри, доцентом і водночас був художнім керівником знаної в Україні студентської академічної хорової капели, яка не раз виступала навіть за кордоном.

Не забули про поважну дату і друзі, колеги, члени творчого об’єднання «Вітрила», журналісти. Привітав батька і син Дмитро Притула — відомий скрипаль, заслужений артист України, доцент, художній керівник ансамблю «Чайка» Одеської обласної філармонії.

До свого 85-го дня народження Борис Притула прийшов сповненим творчих сил та з новими піснями. Разом із дружиною Валентиною, педагогом за фахом і співачкою від природи, у складі сімейного музичного дуету «Лебедина вірність» знаний іменинник — завсідник величезної кількості творчих заходів та презентацій. А крім численних концертних виступів на різних міських і обласних майданчиках, на заслуженому відпочинку ювіляр став автором і укладачем кільканадцяти пісенних збірок покладених ним на музику поезій місцевих поетів: Віктора Ганоцького, Валерія Гончаренка, Віктора Погрібного, Антоніни Корінь, Олени Надутенко...

Під час щемливого спілкування у своїх спогадах про життєвий шлях, крім іншого, Борис Притула згадав і епізоди Другої світової, роки окупації, провівши аналогію з нинішньою варварською війною росії проти України.

Співати Борис Притула почав в армії, на концертах художньої самодіяльності. Вищу спеціальну освіту здобув в Одеській консерваторії. Потім були аспірантура, захист дисертації, завідування кафедрою, видання друком понад 50 науково-педагогічних праць, п’ятирічна діяльність на посаді художнього керівника Кіровоградської обласної філармонії.

Протягом тридцяти років, без відриву від основного місця роботи, він — художній керівник відомого в місті хорового колективу «Барвінок» заводу імені Таратути. А на робітничій околиці міста, мікрорайоні Завадівка, де мешкає подружжя, на базі бібліотеки-філії № 10 міської централізованої бібліотечної системи заснував жіночий вокальний колектив «Берегиня».

Завершився вечір подарунками, квітами подружжю, щирими словами побажань здоров’я, перемоги та миру в Україні, циклом нових пісень ювіляра на воєнну тематику і відомою піснею композитора Ігоря Шамо «Осіннє золото» у виконанні дуету «Лебедина вірність» (на знімку).

Кропивницький.

Фото автора.