Під час промови він презентував план з десяти кроків для досягнення миру.

Перед тим як їх озвучити, він зазначив, що визволення Херсона стало переломним моментом у війні. «Це як, наприклад, D-Day — висадка союзників у Нормандії. Вона ще не була крапкою в боротьбі проти зла, але вже визначала увесь подальший перебіг подій. Саме це ми відчуваємо зараз. Зараз, коли Херсон вільний. Щоб звільнити всю нашу землю від рашистів, нам доведеться воювати ще деякий час... Воювати! Але якщо перемога все одно буде за нами, і ми в цьому впевнені, то хіба не варто спробувати реалізувати нашу формулу миру, щоб усе ж зберегти тисячі життів і вберегти світ від нових дестабілізацій?» — заявив Володимир Зеленський.

Отож формула миру, яку презентував учасникам саміту «Великої двадцятки» Володимир Зеленський, включає такі пункти.

Перше — радіаційна та ядерна безпека. «Ніхто не має права шантажувати світ радіаційною катастрофою. Це аксіома, — підкреслив Президент. — Але на очах у всього світу росія перетворила нашу Запорізьку атомну станцію на радіаційну бомбу, яка може вибухнути будь-якої миті. Куди ж піде радіаційна хмара? Можливо, на територію ЄС. Можливо, в Туреччину. Можливо, на Близький Схід. Я вважаю злочинною навіть гіпотетичну можливість такого сценарію!».

Другий виклик — продовольча безпека. У цьому контексті Володимир Зеленський закликав не лише продовжити дію зернової угоди, а й поширити її на порти міста Миколаєва й Ольвії та приєднатися до української ініціативи з допомоги продовольством найбіднішим. «Ця ініціатива — Grain From Ukraine — уже нами започаткована. І перше судно Nord Vind виходить в Ефіопію. На борту — 27 тисяч тонн пшениці. Це обсяг продовольства для майже 100 тисяч осіб на рік. Може бути багато таких суден з України, а отже, багато людей у бідних країнах, які врятовані від голоду», — зазначив глава держави.

Третє — енергетична безпека. «Якщо росія намагається позбавити Україну, Європу та всіх споживачів енергії у світі передбачуваності й стабільності цін, відповіддю на це має бути примусове обмеження експортних цін для росії. Щоб експорт був не вищий собівартості. Це чесно. Якщо забираєш ти, світ має право забрати в тебе», — заявив В. Зеленський.

Четвертим викликом, за його словами, є звільнення всіх полонених і депортованих.

П’ятим — виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.

Відповідно шостим викликом є виведення російських військ і припинення бойових дій.

Сьомим пунктом Володимир Зеленський назвав справедливість. За його словами, світ має визнати спеціальний трибунал щодо злочину агресії росії проти України та створення міжнародного механізму для відшкодування всіх збитків, завданих цією війною.

Восьмий виклик, за його словами, це екоцид, потреба негайного захисту природи.

Нарешті дев’ятий пункт — недопущення ескалації. У цьому ключі Президент нагадав, що Україна не є членом будь-якого з альянсів. І ця російська війна змогла розпочатися якраз тому, що Україна залишалась у «сірій зоні» — між євроатлантичним світом і російським імперіалізмом. «Тому підготували проект договору Kyiv Security Compact і вже запропонували його партнерам», — заявив В. Зеленський.

І десятий пункт — фіксація закінчення війни, коли всі антивоєнні кроки буде реалізовано, коли безпека й справедливість почнуть відновлюватися, сторони мають підписати документ про фіксацію закінчення війни.

ЦИФРА

8 млрд —
саме стільки людей відучора живе на планеті. За даними Організації Об’єднаних Націй, учора на Землі народилося 8-мільярдне маля.
За підрахунками ООН, чисельність населення за останні 11 років збільшилася на 1 млрд. Найбільше людей живе у Китаї, де мешкає 17,9% населення Землі (1,43 млрд), та в Індії — 17,8% (1,42 млрд). За оцінками ООН, чисельність населення Землі досягне позначки 9 млрд до 2037 року, 10 млрд — до 2058-го. Водночас у 1960 році населення Землі становило 3 млрд осіб.

Візьміть український досвід захисту, щоб гарантувати безпеку вашим народам - виступ Президента України під час участі у панелі «Цифрова трансформація» у межах саміту «Великої двадцятки»

Дуже дякую, пане Президенте Відодо.

Дорогі колеги!

Учора на нашому саміті всі говорили про те, як закінчити російську війну. Російський представник навіть давав якісь коментарі... А після цього майже 100 російських ракет вдарили по Україні. Спалені житлові будинки. Знову зруйновані електростанції. Сотні міст залишилися без електрики, без подачі води й тепла. Інтернет-трафік упав на дві третини – уявіть собі цей масштаб.

На жаль, є людські жертви. Причому не тільки в Україні! Російські ракети вчора вдарили по території сусідньої Польщі. Має бути швидка реакція.

Ця ракетна атака – ось справжній виступ Росії на «двадцятці». Тому коли я кажу «G19», я не помиляюся. Бо Росія – терорист, і ми від нього захищаємося. Така реальність.

І сьогоднішню панель нашого саміту про цифрову трансформацію я прошу вас розглядати саме з погляду безпеки. Це буде своєчасний погляд.

Вам зараз, шановні лідери, добре видно, що таке сучасна війна. Сьогодні не уявити життя без комп’ютерних мереж, швидкісного зв’язку, інтернету і тим паче без електрики. Але ваші вороги можуть спробувати позбавити вас саме цього.

Моя вам добра порада: візьміть український досвід захисту, щоб гарантувати безпеку вашим народам.

Ми створили ІТ-армію, яка перемагає в кіберпросторі. Найкращі фахівці та компанії країни об’єдналися для захисту держави.

Понад 1300 кібератак ми відбили за вісім місяців російської війни. У перший тиждень вторгнення Росія знищила ключовий дата-центр нашої країни, і рішення у відповідь – це «хмари», у які ми перенесли частину інформаційних систем.

Ми побудували захист державних реєстрів. Ми зберегли цифрову стійкість банків. Завдяки цифровізації можемо швидко організувати соціальні виплати тим, хто постраждав від бойових дій.

Мільйони українців щоденно користуються нашим державним сервісом «Дія». Це більш як 100 державних послуг без контакту з чиновниками. Цифровий паспорт, відкриття рахунків, сплата штрафів і податків, отримання державної допомоги, збір коштів на підтримку армії… Все це – українська «Дія».

Якщо у вас або ваших союзників і партнерів ще немає такої системи й такого цифрового захисту, ми будемо раді допомогти вам їх побудувати!

Кіберзахист – це співпраця. Стійкість інституцій – це співпраця. Надійний зв’язок, зокрема супутниковий, – це також співпраця.

Що нам усім треба – це відкинути суперечки й розвивати колективні зусилля заради глобального миру. G19 у цьому може бути дуже успішним!

Україна готова допомагати. Наш безпековий досвід – це ваш безпековий досвід.

І, будь ласка, пам’ятайте, що все зараз треба розглядати з погляду безпеки.

Дякую пану Президенту Відодо за дуже змістовний саміт! Дякую всім вам за підтримку!

І хай буде мир!

Слава Україні!

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України