Обладнання для поповнення обласного резерву надійшло від Союзу українців Румунії.

«Загалом об’єкти критичної інфраструктури області забезпечені генераторами, — повідомила голова ОВА Світлана Онищук (на знімку). — Однак дбаємо й далі, щоб мати резерви на випадок надзвичайних ситуацій та дякуємо міжнародним партнерам за допомогу та підтримку».

Мешканці Прикарпаття так само запасаються автономними засобами забезпечення електроенергії та обігріву на випадок відключення централізованих енергомереж. Генератори придбати сьогодні практично неможливо, та й ціна за такий потужністю 3 кВт сягнула небес.

У туристичних крамницях є попит на пальники-примуси та газові балончики до них. Приміром, таке найдешевше обладнання для приготування чи підігріву їжі протягом 40 хвилин коштує майже 700 гривень. Є одразу зі спеціальними казанками, дорожчі й ефективніші.

Скуповують у крамницях ліхтарики та батарейки, які так само можна пристосувати для освітлення. Принаймні таких порад в Інтернеті можна знайти чимало. Є й рекомендації, як зробити світильник у скляній посудині з олії. Ну, й відомі назагал «окопні свічки» так само можна виготовити самотужки.

Придивляються і до спальних мішків. Їх у туристичних крамницях можна придбати за 3,2—3,5 тисячі гривень. Є й дорожчі. А ще актуальною є термобілизна, однак і вона коштує недешево.

У будинках цієї пори варто провести профілактику пластикових вікон та дверей. Фахівці перевірять фурнітуру, десь наново закріплять чи підтягнуть, або ж замінять чи змастять ущільнювач. В ідеалі він має приставати до рами так, що не залишає щілини навіть для леза канцелярського ножа.

Усі ці заходи з енергозбереження не зайві і в мирний час, а нині, під час затяжного воєнного стану й щоденних атак російського агресора для знищення енергетичної інфра-
структури нашої країни, — й поготів.

Івано-Франківська область.

На знімку: генератори на запас.

Фото прес-служби ОВА.