У середу Верховна Рада зібралась на своє крайнє у цьому році пленарне засідання, щоб заслухати щорічне послання Президента про внутрішнє і зовнішнє становище. На пленарному засіданні були присутні Прем’єр-міністр Денис Шмигаль та члени Кабінету Міністрів, Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, іноземні дипломати, військові, члени родин загиблих героїв. Щоправда, через повітряну тривогу виступ глави держави довелося відкласти на півтори години.

Після виступу Президента, який часто переривався оплесками, Володимир Зеленський у сесійній залі Верховної Ради присвоїв звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» та вручив відзнаки і медалі нашим воїнам, які боронять Україну і які віддали своє життя у боротьбі за нашу державу.

Україна стала одним із глобальних лідерів

Розпочавши промову, Володимир Зеленський передусім акцентував увагу на тому, як усе змінилось за 10 місяців, і як ми змінили увесь світ. «Увесь цей час ми були єдиними. Завдяки нашій єдності ми досягли того, у що майже ніхто у світі не вірив. Майже ніхто — окрім нас. Україна стала одним із глобальних лідерів. Наші національні кольори — це міжнародний символ сміливості й незламності всього світу. У будь-якій країні, на будь-якому континенті — коли бачать синьо-жовтий — знають, що це — про свободу. Про народ, який не здався, який вистояв, який об’єднав світ. І який переможе», — наголосив він, додавши, що Україна допомогла Заходу віднайти себе знову, повернутися на глобальну арену й відчути, наскільки Захід переважає.

«Ніхто на Заході вже не боїться й ніколи не буде боятися росії.

Ми допомогли Євросоюзу набути справжньої суб’єктності, — сказав Президент. — Вперше в історії Євросоюз допомагає оборонятися від такої масштабної агресії. Вперше низка країн ЄС змінила своє законодавство й свої політичні правила і тепер надає збройну підтримку нашій державі. Уперше в історії деякі країни Європи переглянули поняття нейтралітету й протистоять агресії разом із нами, разом з Україною».

У цьому контексті глава держави нагадав, що 143 держави проголосували за резолюцію Генасамблеї ООН на підтримку територіальної цілісності України й повної реалізації Статуту ООН та подякував усім, хто працював на цей результат.

Про сенси та пріоритети

Українці, за словами Президента, повертають мільйонам людей у різних країнах віру в цінності та актуалізують сенси. «Сенси, які довго були, на жаль, лише безплідними буквами деяких міжнародних угод, конвенцій і меморандумів. Вони запрацюють. І ми це показуємо. Ми даємо кожному нашому партнеру унікальне й дуже важливе відчуття та історичну можливість — бути переможцем разом з Україною. Завдяки українцям світ згадує, що це таке — бути переможцями. Наступного року ми це тільки посилимо», — сказав Володимир Зеленський.

Нагадавши, що цьогоріч Україна здобула статус кандидата на вступ до ЄС, Президент зауважив, що насправді наше досягнення значно більше: «Україна зцементовує. Зцементовує Євросоюз і весь вільний світ боротьбою за свободу та мир. Це — головний наш здобуток у зовнішній політиці за рік, що минає. Ми зробили очевидним для всіх, що без України жодне об’єднання у Європі не буде сильним. І саме тому в усіх країнах ЄС впевнена більшість громадян підтримала Україну та ідею її приєднання до ЄС, і більшість бачить нас в Альянсі. Настає час для початку переговорів щодо членства України у Євросоюзі».

Глава держави подякував нашим воїнам. Адже саме вони відкрили для нас цю можливість: «Наші воїни, саме воїни, українські герої — не просто військовослужбовці. Не просто солдати й матроси, не просто сержанти й старшини, не просто офіцери та генерали. Воїни — вони є надією мільйонів людей на життя. Вони є надією Європи на спокій. Вони є надією світу, що час імперій не повернути. Українські воїни здобувають для нас мир. І здобудуть!.. Сьогодні українські воїни доводять, що велич — не від розмірів держави, не від запасу ракет і не від здатності когось до чогось примушувати. Велич — від сили духу тих, хто захищає свій дім, захищає волю для свого народу».

До того ж, наголосив Президент, перевагу наших воїнів, яка полягає в рішучості, в силі своєї землі під ногами, було посилено потужною зброєю: «Хаймарс» і «Краб», «Гарпун» і «Насамс», «Байрактар» і гаубиці М777, «Цезар» і «Бушмастер», «Айріс Т» і «Кроталь» тощо. Глава держави подякував за це нашим партнерам. Окремо слова вдячності прозвучали на адресу нашого стратегічного партнера — США: «Ще рік тому здавалося неможливим, що в нашої держави будуть системи ППО «Патріот». Але тепер маємо й таку домовленість. Дякую нашим стратегічним партнерам! Це особливий знак довіри до України. Це справжнє союзництво зі Сполученими Штатами Америки. Ми досягли цього».

Ми здатні виробляти своє озброєння

Нагадавши, що нещодавно він перебував із візитом у США, Президент зауважив, що має один борг із того часу, який хоче віддати саме зараз. «У цій залі — капітан Павло Чернявський, командир батареї «Хаймарсів», який відзначений «Хрестом бойових заслуг» і який передав цю відзнаку Президенту США Байдену. Для мене було честю виконати цю особливу місію. Але в неї є друга частина. Президент Байден у відповідь передав Command Coin — спеціальний символ від Президента Сполучених Штатів Америки», — сказав Володимир Зеленський, вручивши відзнаку капітану Павлу Чернявському.

А торкнувшись питання зброї, Президент сказав: «Інтенсивність бойових дій, глибина того зла, яке принесла Росія, обсяг і жорстокість злочинів окупантів на нашій українській землі спонукають не тільки нас, а й увесь світ оновлювати стандарти оборони, оновлювати стандарти безпеки, досягати справедливості. Це стосується багатьох сфер — від виробництва снарядів і тактики на полі бою до створення нової дієвої архітектури безпеки для України, усієї Європи та світу, нових гарантій безпеки». У цьому контексті Володимир Зеленський висловив переконання, що «настане час, коли бренди української зброї так само будуть цікавити весь світ». «Ми здатні виробляти свої ракети, свої морські дрони — ми вже це робимо, — бронетехніку, авіатехніку та інші види озброєнь. Ми вже це робимо. Вже є наше. «Стугна», «Вільха», «Нептун», морський дрон та інше», — додав він.

Окремо Президент наголосив на декількох важливих пунктах. Перший із них — єдність. «Маємо берегти її попри будь-які особисті емоції та інтереси. Єдність — це те, що дозволяє нам зміцнювати суспільство, зміцнювати нашу державу й змінювати негативні тенденції нашої багатовікової історії... Ніхто на фронті не зрозуміє тих, хто, маючи будь-яку політичну вагу чи владну позицію, буде намагатися повернутися до старого життя. Життя до 24 лютого. Якщо хтось спробує зіграти проти незалежності України — чи політичної, чи економічної, чи духовної, — наша держава відповідатиме миттєво й жорстко. Не існує у світі такого золота для хрестів чи будь-чого ще, яке могло б перекрити моральну іржу від зв’язків із державою-терористом», — сказав глава держави, закликавши всіх залишити вдома особисті амбіції та працювати на захист нашого спільного дому: «Наша єдність має бути такою ж міцною, як наші воїни».

Другий пункт — це безпека. Безпека держави — це не той стан, якого досягаєш раз і назавжди, це складна робота, це процес. Лідерство та безпека йдуть поруч — здобуваючи одне, працюєш і на друге, зауважив Володимир Зеленський. За його словами, нині, коли ворог поставив собі за мету знищити нашу енергетику, ми ставимо собі за мету стати лідером у трансформації нашої енергетики для протидії будь-яким загрозам: військовим, політичним, економічним чи навіть кліматичним. «Маємо стати — і станемо, бо немає виходу! — лідером у побудові сучасної «зеленої» енергетики. Це дасть змогу створити децентралізовану енергосистему, яку не зруйнувати ракетними ударами», — зазначив Президент, додавши, що маючи лідерські позиції в такій енергетиці й розвиваючи нашу атомну генерацію, а також водневу енергетику, ми будемо здатні забезпечити потреби України, а у мирний час — і Європу. «Ми можемо, а отже, повинні стати одним із гарантів європейської енергобезпеки. І це завдання на завтра. Сьогодні ж маємо пройти й обов’язково пройдемо цю зиму», — сказав він, додавши, що російські ракетні й «шахедні» удари по нашій енергетиці, які хоч і є викликом не лише для України, але не зламають нас.

Президент подякував кожному й кожній, хто захищає посилення міжнародного тиску на росію за терор! А також країнам і компаніям, міжнародним організаціям і людям, які постачають нам обладнання й надають фінансову підтримку, щоб забезпечити народ України світлом, теплом і зв’язком!

Торкнувшись у цьому контексті терміналів «Старлінк», які наочно доводять перевагу цивілізованості над терором і варварством, він пообіцяв, що найближчим часом кількість «Старлінків» сягне в Україні 30 тисяч.

А ще, наголосив Президент, ми станемо лідером у цифровій трансформації держави й суспільства. «Думаю, не варто окремо зупинятися на тому, чого ми досягли в галузі цифровізації та зв’язку. Скажу лише, що це досягнення такої ваги, яка дає змогу робити досвід нашої держави у цифровізації одним з інструментів зовнішньої політики», — сказав він, додавши, що поширюючи у світі такий досвід трансформації, ми забезпечимо Україні нових друзів, нові альянси, нові політичні та економічні можливості. Зокрема, це буде стосуватися розвитку відносин з країнами Африки та іншими державами Глобального Півдня. Цей напрям зовнішньої політики отримав спеціальний пріоритет.

Продовольча безпека

Цей рік показав, що без українського фермера, без українського аграрного експорту неможливо гарантувати не лише харчову, а й соціальну безпеку для десятків країн Африки, Азії та Європи. Наші ініціативи: експортна зернова ініціатива і програма Grain from Ukraine, «Зерно з України» — повернули світу життєво необхідну стабільність.

«Понад 15 мільйонів тонн продовольства на експорт до більш як сорока країн лише за п’ять місяців в умовах повномасштабної війни — це наша перша зернова ініціатива», — зауважив Володимир Зеленський, подякувавши принагідно Генеральному секретарю ООН пану Гутеррішу, Президенту Туреччини Ердогану за підтримку відновлення нашого аграрного експорту.

Ще одним важливим безпековим елементом глава держави назвав бізнес.

«Бізнес зараз — це також захист України. Податки зараз — це теж безпека», — наголосив він та нагадав, що цього року на оборону було спрямовано понад трильйон 200 мільярдів гривень.

«Звичайно, вагому роль відіграли фінансова допомога партнерів та інші залучені кошти, це правда. Але маємо пам’ятати, що фінансування Збройних Сил України — це передусім внутрішній ресурс від податків українців, від мит, облігацій та інших подібних джерел», — сказав він.

У цьому контексті Президент зауважив, що наявна податкова система не влаштовує ані тих, хто сплачує податки, ані тих, хто їх збирає. А також тих, хто отримує зарплати та пенсії з цих податків. Тож у цьому питанні, за словами глави держави, надзвичайно важливо досягти національної згоди.

Торкнувшись третього пункту — справедливості, керманич наголосив на важливості створення трибуналу, який дозволить притягти агресора до відповідальності за вчинені злочини.

«Упевнений, що трибунал запрацює. Запрацює й міжнародний компенсаційний механізм, який ми будуємо. При цьому маємо по максимуму співпрацювати з Міжнародним кримінальним судом. Тобто всі елементи міжнародного й національного правосуддя будуть використані, щоб притягнути до справедливої відповідальності російських убивць і катів, усіх, хто спланував, розпочав і здійснює агресію проти народу України. Жоден злочин окупантів в Україні не повинен залишитися без законного вироку», — констатував Президент і подякував Нідерландам за принципове лідерство в цій роботі.

Ми зробимо все, щоб повернути додому наших людей

Торкнувшись нашої основної мети — відновити територіальну цілісність України, Президент зауважив, що поряд із нею йде й інша мета — звільнити всіх наших людей, яких утримують у російському полоні чи в тюрмах, а також усіх тих, хто був силою депортований з нашої землі.

Відбудова України після бойових дій — це ще одна складова справедливості, зауважив Володимир Зеленський. «Уже зрозуміло, що це буде найбільший економічний проект нашого часу у Європі», — сказав він, додавши, що вся територія нашої держави потребує перебудови тих об’єктів інфраструктури, енергетики, соціальної сфери та іншого, що не відповідає сучасним безпековим вимогам. Президент зауважив також, що ми будемо «відновлювати нормальність життя на території Донбасу та Криму».

«Зараз іще складно оцінити необхідний обсяг ресурсів. Але точно можна сказати, що ми повинні зробити пріоритет у відновленні для тих компаній, які були в Україні або прийшли в Україну під час війни. Які вийшли з російського ринку під час війни. Це справедливо. Хто підтримував нас у найважчі, найскладніші моменти, хто був з нами тоді, коли Україна боролася за життя, хто працював і сплачував податки, хто волонтерив і допомагав нашій незламності... Треба знайти формат, як надати такому бізнесу більше можливостей у таких важливих проектах, проектах нової, відбудованої України. Український бізнес, американський, французький, польський — будь-який, який ми бачимо тут і зараз», — сказав він та закликав народних депутатів спільно з урядом і Офісом розробити відповідну законодавчу ініціативу.

Водночас, окрім територіальної цілісності, за словами Президента, має бути відновлена й суспільна цілісність. Йдеться про мільйони українців, які вимушено стали переселенцями і знайшли прихисток за кордоном. Але вони, наголосив В. Зеленський, не мають стати біженцями.

«Я дякую всім країнам, всім народам Європи та світу, які допомагають нашим людям! Але ми повинні зберегти їх як частину українського суспільства. Маємо забезпечити їхнє повернення.

Це передбачає різні компоненти роботи. Гарантування безпеки й економічне зростання. Відбудова та подальша інтеграція нашої держави з ЄС та іншими провідними суб’єктами вільного світу. Захист прав людини й вирівнювання соціальних і особистих свобод в Україні та в передових країнах перебування наших переселенців», — сказав глава держави, наголосивши також на необхідності створення сучасної ветеранської політики.

«Створення в Україні сучасної системи реабілітації тих, кого війна поставила в найскладніше становище. Щоб у нашому суспільстві було саме це відчуття — що ніхто у нас не є зайвим. Це завдання... Країна, яка підтримує всіх своїх, є країною, у яку хочеться повернутися», — додав він.

«Оплески вдячності. Вдячності передусім військовим, нашим воїнам, захисникам та захисницям, Збройним Силам України!» — такими словами Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук підсумував пленарне засідання. «Сьогодні у стінах українського парламенту ми заслухали щорічне звернення Президента Володимира Зеленського до Верховної Ради. Це важливі слова про єдність, яку ми маємо берегти. Про злагодженість проукраїнської коаліції у світі, про нові виклики у боротьбі на дипломатичній ниві. Слова подяки міжнародним, стратегічним партнерам України. І, безумовно, — Українській армії, ЗСУ», — резюмував Руслан Стефанчук.


Під час засідання.

Фото Вадима САРАХАНА.