Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.

По-особливому сьогодні, у день Різдва Христового за юліанським календарем, звучить мелодія над тисячолітньою Свято-Успенською Києво-Печерською лаврою, де вперше митрополит Київський і всієї України Епіфаній о 9-й ранку проведе урочисте богослужіння. Задовго до початку Різдвяної літургії на подвір’ї лаври, біля Успенського собору, де й відбудеться вшанування Спасителя нашого, зберуться сотні і сотні мирян. Ще в останній день минулого року тут господарювала УПЦ МП, а нині звучить похвала Богу рідною українською мовою. 

Експерти та віряни називають сьогоднішнє богослужіння і повернення після кількох сотень років окупації московщиною Православної церкви України у свою лавру, що є власністю всього українського народу, історичною, знаковою, величною духовною подією.

Проведення святкової Божественної літургії з нагоди Різдва Христового Предстоятелем ПЦУ та Священноархімандритом Свято-Успенської Києво-Печерської лаври митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм в Успенському соборі відбувається після отримання відповідних дозволів Міністерства культури та інформаційної політики України. Адже Києво-Печерська лавра, перший та найдавніший монастир на території нашої держави, перебуває під юрисдикцією Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

31 грудня 2022 року закінчився термін оренди Успенського собору і Трапезного храму, що у Верхній лаврі, церквою московського патріархату. Міністерство культури та інформаційної політики відповідну угоду з УПЦ МП не продовжило, тож українські святині повернулися у користування держави. Раніше міністр Олександр Ткаченко заявляв:

«Справді, спливає термін угоди про оренду Успенського та Трапезного храмів у Верхній лаврі. Відповідно до нас звернувся директор заповідника щодо інформування з цього питання. Ми на виконання указу Президента щодо перевірки стану справ використання майна лаври будемо рекомендувати таку угоду не продовжувати».

За словами відомого релігієзнавця Дмитра Горєвого, так «українська церква відновлює історичну справедливість». Адже ПЦУ на чолі з митрополитом Епіфанієм є правонаступницею заснованої ще при Володимирі Великому у 988 році Київської митрополії Константинопольського патріархату і володіла лаврою понад 600 років. Московський патріархат користувався українською святинею трохи більш як 300 років. Дмитро Горєвой наголошує, що «з понад  120 святих, які спочивають у Києво-Печерській лаврі, більш як 100 були святими, котрі були кліриками Київської митрополії Константинопольського патріархату, і лише 10—15 — кліриками московського патріархату».

Другого грудня ц. р. заступник голови Управління із зовнішніх зв’язків ПЦУ, архімандрит Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив, що Свято-Успенську Києво-Печерську лавру офіційно зареєстрували як монастир у складі Православної церкви України.

«Майбутнє нашої нації пов’язане з такими великими осереддями нашого духовного життя, якими є лаври, — каже доктор філософських наук Людмила Филипович. — Ми є свідками того, як перебудовується, переформатовується релігійна мапа України. Ще не так давно ми казали, що УПЦ — це найбільша церква, за всіма статистичними даними за нею закріплювалися 12,5 тисячі парафій.

А от за даними Міністерства юстиції, де фіксуються ці організації як юридичні особи, їх нараховується 8 тисяч, що фактично урівнюється з тією кількістю релігійних громад, які зафіксовані за Православною церквою України. До того ж це сталося буквально за останні 3—4 роки. Домінантний статус, ота монополія, яка закріпилася і підтримувалася УПЦ МП, вона на сьогодні зламана. І зламана 24 лютого 2022 року. Якщо ця церква не зрозуміє, що повернення вже не буде в минуле, в те, як вони жили 30 років, то їй місця взагалі не залишиться на території України».

Нагадаємо, що наприкінці року стосовно намісника Києво-Печерської лаври Павла (Лебедя), колишнього народного депутата Вадима Новінського, а також майже 10 ієрархів УПЦ МП на пропозицію РНБО введено санкції. Напередодні, 1 грудня, Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні наголосив, що уряд отримав доручення внести до Верховної Ради законопроект про неможливість діяльності в Україні релігійних організацій, пов’язаних із центрами впливу рф. Він також додав, що «будуть і персональні санкції».

Ще в листопаді священик ПЦУ Михайло Омелян оприлюднив відео, зняте під час служби в Києво-Печерській лаврі, де співали проросійські церковні пісні. Зокрема, було чути такі слова: «Звон плывет, плывет над Россиею, пробуждается матушка-Русь».

«На території Києво-Печерської лаври у 262-й день повномасштабного російського вторгнення моляться за росію. Який жах! Мене також дивують люди, які проходять повз, чують це все — і мовчать. Невже не тьохкає серце і не болить душа від того, що зробили російські окупанти в Бучі, Бородянці, Андріївці,  Маріуполі, на Харківщині та інших тимчасово окупованих територіях? Люди, доки ви будете підтримувати тих, хто належить до «церкви» окупанта?» — написав священик.

У Нижній лаврі продовжує перебувати УПЦ мп. У 2013 році з нею була укладена безстрокова угода оренди приміщень тієї частини заповідника.