Днями на Чигиринщині побували два високопосадовці з Києва — міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець та голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець. Гостей зі столиці зустрічав начальник Черкаської обласної військово-цивільної адміністрації Ігор Табурець (на знімку праворуч у центрі).

Високе представництво у присутності науковців черкаських університетів, екологів, лісівників, працівників органів місцевого самоврядування оголосило про початок функціонування Національного природного парку «Холодний Яр».

Рік тому, на початку 2022-го, Президент України Володимир Зеленський підписав указ про створення у легендарному лісовому урочищі Холодний Яр Національного природного парку. Тотальне вторгнення рашистських загарбників на українську землю змусило відповідні інституції відтермінувати організаційні питання щодо початку роботи державної установи.

І ось нарешті історична подія звершилася! Її очікували, за неї невтомно і наполегливо боролись упродовж останніх п’ятдесяти років покоління біологів, екологів, істориків, краєзнавців, громадських активістів-захисників сакрального Холодного Яру, символу запеклих національно-визвольних змагань за самостійність України, символу несхитної волі та незламного духу. Ось чому світяться радістю очі ініціаторів створення парку останнього «призову» науковців Олександра Спрягайла, Богдана Легоняка, Миколи Чорного, еколога-берегині Холодного Яру Ольги Галушко (на знімку).

Вагомий внесок також журналістів, котрі на шпальтах газет, по радіо і на телебаченні аргументовано переконували владу у необхідності збереження і захисту унікальних природних, історико-культурних теренів, аналогів яким немає ані в Україні, ані поза її межами.

Зокрема, «Голос України» впродовж 31 року свого існування опублікував сотні матеріалів, інтерв’ю, інформацій про Холодний Яр, про дивовижні пам’ятки природи, історії, культури, археології, про сучасний потужний національно-патріотичний рух, котрий зародився тут у дев’яностих роках минулого століття. Газета не лише публікувала, а й часто виступала співорганізатором різноманітних заходів у самобутньому, неповторному куточку Чигиринського краю.

Щороку десятки тисяч молодих патріотів з усіх куточків нашої держави приїжджали до знаменитого лісового урочища, аби скласти присягу на вірність холодноярським повстанцям, захисникам УНР. Тим героям, на прапорі яких полум’яніли викресані їх мужніми серцями слова «Воля України або смерть!». Тепер вихована й загартована грізним Холодним Яром молодь нещадно б’ється на фронтах війни з жорстоким звіром, історичним ворогом-московитом. Бійці 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр» показують приклад героїзму, незламності та відваги.

Тож завдання колективу Національного природного парку «Холодний Яр», який цими днями розпочинає свою діяльність, надзвичайно відповідальне і багатовимірне.

Адже необхідно буде не лише зберігати і примножувати фауну та флору, створювати рекреацію, займатися науковими дослідженнями і розвідками, а й продовжити важливу справу національно-патріотичного виховання підростаючого покоління.

Черкаська область.

Фото Черкаської ОВА та з фейсбук-сторінки Богдана Легоняка.