Свято кіномистецтва триватиме до 26 лютого.

Організатори повідомили, що 18 стрічок із 19 країн змагатимуться в основному конкурсі, 15 із них — світові прем’єри. За головний приз кінофестивалю «Золотого ведмедя» (ведмідь — символ Берліна, він зображений на прапорі та гербі німецької столиці) боротимуться анімаційні, документальні, історичні фільми, комедії та мелодрами, драми, котрі відображають красу та багатогранність світу. В переліку претендентів на отримання головного призу — фільми із країн Євросоюзу, Сербії, Китаю, Австралії, Великої Британії, США та Японії.

Організатори очікують високого гостя — Стівена Спілберга: йому вручать почесного «Золотого ведмедя» за заслуги впродовж усього його творчого життя.

Головним майданчиком фестивалю знову стане Берлінський палац на Потсдамській площі. Через воєнне вторгнення рф в Україну з участі в фестивалі виключено російські інституції, делегації та осіб, котрі підтримують кремль у цій ситуації. Також не запрошені російські фільми, створені за участі держави.

Організатори фестивалю заявили, що 73-й Берлінале став би великим святом, якби не війна. Цьогоріч його офіційними кольорами будуть синій і жовтий.

Також буде представлений доробок українських кінематографістів. Зокрема, короткометражний ігровий фільм «Це побачення» Надії Парфан, котрий увійшов до конкурсної програми. Стрічка Надії Парфан розповідає про те, як столиця України під час повномасштабної війни продовжує жити. «Київ у 2022-му. Камера передає емоції надзвичайного стану, викликаного війною» — так на сайті Берлінале описується фільм.

Демонструватиметься документальний фільм режисера Романа Любого «Залізні метелики», який розповідає про обставини катастрофи літака Малайзійських авіаліній рейсу MH17 у небі Донбасу влітку 2014 року.

Берлінале був і є політично найактивнішим із найбільших кінофорумів. Він завжди поєднує свої покази з актуальною політикою. На початку зими фестиваль випустив прес-реліз солідарності з Україною та Іраном, де тривають протести проти правлячого режиму. Це демонструє і вибір учасників програми, і проведення різноманітних заходів. Фільми про Україну та Іран, доробок українських та іранських кінематографістів демонструватимуться майже в усіх фестивальних розділах.
Але найгучнішою прем’єрою вочевидь стане спеціальний показ документального фільму про російсько-українську війну «Superpower»/«Суперсила» американського актора та режисера Шона Пенна.
Стрічку, котра «показує боротьбу між Володимиром Зеленським, актором та коміком, який став Президентом України, та російським президентом володимиром путіним, що розгортає повномасштабне вторгнення в Україну», Пенн зняв разом із продюсером та режисером Аароном Кауфманом» — так представляє фільм сайт Берлінале.

«Пенн був у Києві, знімаючи фільм із Зеленським, коли почалася війна в Україні, — заявив артдиректор Берлінале Карло Шатріан на прес-конференції. — Реальність змусила фільм перетворитися на щось менш комфортне та більш значуще. Ми дуже вдячні Шону Пенну та всій команді за те, що вони обрали Берлінале для показу цього фільму», — додав Шатріан.

Крім того, артдиректор Берлінале зазначив: «Берлінський кінофестиваль відбудеться рівно через рік після того, як спалахнула війна, і, можливо, показ цього фільму в Берліні має більш актуальне значення, ніж у будь-якому іншому місці. Тому, що ми поруч з Україною, тому, що в Берліні мешкають українці, а також через політичну цінність цього фільму... Для мене «Суперсила» — і я знаю, що він приверне багато уваги — це чудові двері, які дозволять вам увійти до дуже складного, детального опису того, що сталося, і всього, що ще відбувається в Україні досі».

ДовІдково

Берлінале — це міжнародний кінофестиваль, котрий щороку відбувається у Берліні й вважається одним із найпрестижніших кінофорумів світу та Східної Європи. А перший відкрився 6 червня 1951-го стрічкою Альфреда Хічкока (1899—1980) «Ребекка» (Rebecca, 1940). Щороку сеанси кінофоруму відвідують понад 300 тисяч глядачів. У його програмах представлено сотні стрічок, запити на акредитацію надсилають тисячі журналістів з цілого світу.


Берлін.
Фото автора.