Наскільки ефективною вона є, як працює в конкретній громаді та з якими проблемами стикається нині, з’ясовували учасники громадського обговорення «Система надання первинної медичної допомоги у Сосницькій громаді: перспективи та виклики». У заході взяли участь представники селищної ради, працівники медичної галузі, зацікавлені громадяни.

Зустріч відбулася в Сосниці в межах проекту «Покращення якості надання послуг із охорони здоров’я на первинному рівні медичної допомоги Сосницької територіальної громади», що реалізується за сприяння Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Як наголосила експертка заходу Оксана Логвинчук, первинна ланка має стати пріоритетною в системі охорони здоров’я. Сімейні лікарі забезпечують надання основних пакетів медичних послуг, пов’язаних із профілактичними оглядами, діагностикою та лікуванням, лабораторними дослідженнями, вакцинацією пацієнтів тощо. Запропонований у межах реформи механізм фінансування через Національну службу здоров’я України (НСЗУ) загалом виявився ефективним. У підсумку передбачається, що 80% пацієнтів буде охоплено саме первинною медичною допомогою, і лише 20% — вузькоспеціалізованими фахівцями. Власне, звідси її назва.

Учасники та учасниці обговорення у форматі «мозкового штурму» назвали найбільш типові проблеми «первинки» у Сосницькій громаді і не лише, а саме: неврегульований статус фельдшерів та неясність долі мережі фельдшерсько-акушерських пунктів; нестача лікарів у сільській місцевості; недоступність медичних послуг для жителів віддалених сіл; брак стимулів для залучення та втримання медичного персоналу на місцевому рівні; низький рівень діагностики; моральна та технічна застарілість приміщень й обладнання.

Підсумком стали напрацьовані рекомендації з покращення обсягів та доступності медичних послуг на первинному рівні.

Водночас реалізація рекомендацій можлива лише за умови тісної співпраці медичних установ та органів місцевого самоврядування. Це не лише матеріальна, а й фахова підтримка в залученні додаткових ресурсів на закупівлю обладнання, медичний транспорт, ремонт приміщень тощо. Через об’єктивні причини обсяги вторинної медичної допомоги скорочуватимуться й надалі та залишаться лише в частині громад. Тож майбутнє — за первинною медициною.

Чернігівська область.
Фото автора.