Ірина Верещук (ліворуч) високо оцінила вироби цеху Оксани Макарової.

У рамках робочої поїздки на Волинь віце-прем’єр-міністр України — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук разом із начальником Волинської ОВА Юрієм Погуляйком відвідала швейний цех вимушеної переселенки з Маріуполя Оксани Макарової.

Оксана Макарова з дворічним сином виїхала з охопленого боями Маріуполя 18 березня 2022-го. На Волині вимушених переселенців зустріли добре. Люди дозволили жити в їхньому будинку півроку безплатно. До повномасштабного вторгнення росіян жінка займалася підприємницькою діяльністю. Ризикнула і розпочала власну справу на новому незнайомому для неї місці. Шити спорядження для військових жінка вирішила через свого чоловіка-військовослужбовця. Він їй і підказував, що саме потрібно в бою.

«Спочатку матеріали для споряджень мені купляли і відправляли на Волинь маріупольці, які виїхали в Польщу, — розповіла Оксана Макарова. — Пізніше допомагали різні фонди та жителі області. Хочу сказати, що розпочала це все і мала сили рухатися далі лише завдяки тому, що зустріла тут чудових людей. Мені всі допомагали і йшли на зустріч».

На швейному виробництві «TETRAPOD» нині троє працівників. Потрібні ще кравчиня і швачка. Місцева влада вже підшуковує для виробництва більше приміщення, оскільки старе вже стає затісним.

Жіночі та чоловічі плитоноски, РПС, дощовики, баули — ось далеко не повний перелік того, що шиють жінки у цьому невеликому цеху. Частину спорядження віддають захисникам безплатно, а частину продають нижче за ринкову ціну.

«Наші останні розробки для військових — це тактичний медичний наплічник. Ми напряму спілкуємося з хлопцями і знаємо, що їм потрібно», — розповіла столичній високопосадовиці Оксана Макарова.

Ретельно оглянувши виготовлене жінками військове спорядження, Ірина Верещук зауважила їх якість.

«Нині формуються наша міць і армія майбутнього. Для військових завжди в пріоритеті зручне спорядження. Саме таке, яке ви виготовляєте», — відзначила роботу цього міні-цеху Ірина Верещук.

До речі, Ірина Верещук прибула на Волинь не з порожніми руками. Трудолюбива переселенка з Маріуполя отримала допомогу 250 тисяч гривень на розвиток власного бізнесу в рамках реалізації урядової програми «єРобота». А саме — для облаштування майстерні, де Оксана Макарова виготовляє сувенірні підставки та годинники з епоксидної смоли.

«Волинь мені дуже подобається, але сумуємо за Маріуполем. Сподіваюся, що скоро туди повернемося. Навіть не сумніваємося, що ми переможемо», — каже Оксана Макарова. Саме ця віра і допомагає жінці та її невеличкому дружному колективу долати всі перешкоди.

Волинська область.

Фото з сайту Волинської ОВА.