Напередодні засинали із приємним передчуттям. Але зранку чоловік прокинувся зі словами, які тієї ж миті сказали тисячі людей по всій країні: «Прокидайся, війна почалась». І так само спросоння почулися тисячі відповідей: «Яка війна?».

Хмельницька родина Віталія Поліщука і Насті Ярової (на знімку) вісім років поспіль не забувала, що в країні триває війна. Але тоді вперше чоловік сказав: «Насте, вони почали бомбити наші міста».

У Хмельницькому Віталія знали як громадського діяча та велоактивіста, очільника громадської організації «Критична Маса Хмельницький». Він хотів, щоб місто було сучасним, екологічним, європейським.

Проте того лютого воно мало інакший вигляд: люди запасалися продуктами і ліками, знімали гроші у банкоматах, а затори на дорогах і черги до автозаправок розтягнулись на кілометри. Хтось терміново збирав речі й залишав свої домівки. Віталік із Настею теж зібрались... до пункту, де записувались до територіальної оборони.

Ще дорогою думали: якщо доведеться воювати, то пліч-о-пліч. Але прийняли інше рішення: Віталій піде воювати, Настя залишиться вдома. Так він став тер-оборонівцем, вона — волонтеркою, залишаючись працювати в міському відділі освіти.

Уже за два місяці вчорашній айтішник, котрий ніколи не тримав зброї у руках, опинився на сході, де точилися важкі бої. А 9 травня пролунав телефонний дзвінок. Настя знала: коханий аж ніяк не міг вітати її зі святом. Бо вони вважали радянський режим і всі його свята окупаційними. Серце стиснулося...

13 травня Віталія Поліщука в останню дорогу проводжала велосипедна колона — друзі, молоді люди, хмельничани, з якими він так хотів будувати своє прекрасне місто.

Ще до широкомасштабного вторгнення, коли були разом і часто розмірковували про те, що відбувається, вирішили: «Наше покоління має поставити крапку в цій війні». Віталій поставив свою крапку... Тепер Настя живе і працює за двох.

Під час благодійного велопробігу разом з іншими збирала кошти на тепловізор для підрозділу, де служив Віталій. Передала на фронт рації, які ще замовляв її чоловік. Настя не припиняє волонтерити і вірить: крапка буде поставлена.

Хмельницька область.
Фото із соціальних мереж.