Висадки десанту, спроби прориву з різних боків та навіть часткова блокада не допомогли окупантам здолати оборону міста.

24 лютого ворожа авіація завдала ударів по військовій інфраструктурі. Перший струс прийняв Кульбакинський військовий аеродром. Уже наступного дня почали фіксувати російські диверсійно-розвідувальні групи. Їх відстежували та знешкоджували бійці ТРО, правоохоронці, цивільні миколаївці А війська агресора обстріляли Корабельний та Інгульський райони міста і знову Кульбакинський аеродром.

26 лютого Миколаїв почав готуватися до кругової оборони. За повідомленням начальника Миколаївської ОВА Віталія Кіма, з боку Каховки Херсонської області прорвалися російські війська. Ішлося про 12 танків та десь до колони техніки підкріплення.

27 лютого путінська армія завдала ракетних ударів по Миколаївському міжнародному аеропорту. Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич повідомив: з Криму через Херсонську область у напрямку Миколаєва рухається колонна російської техніки. Було прийняте рішення розвести мости у місті.

У ніч проти 28 лютого Сили оборони України знищили той «ескорт» загарбників, що мав прямувати на Миколаїв. Весь цей час місцеві мешканці готувалися до зустрічі «асвабадітєлєй»: до перехресть стягували автомобільні шини, наповнювали пляшки коктейлями Молотова, зварювали протитанкові їжаки, допомагали військовим будувати фортифікаційні споруди тощо.
2 березня відбулася перша серйозна спроба російських військ узяти штурмом Миколаїв. Атаку було відбито.

4 березня окупантам вдалося прорватися на територію аеродрому в мікрорайоні Кульбакине. Водночас в місто з боку Баловного намагалася зайти ще одна колона рашистів. Проте ця спроба для них виявилася невдалою.

ПРЯМА МОВА

«Момент, коли російські війська могли взяти Миколаїв, вони пропустили. Це на початку березня. Це був єдиний шанс, коли місто було не зовсім готове. Коли люди були морально пригнічені. Тоді у них був шанс це зробити. Ми цей шанс зламали. Ми взяли ініціативу в бою».
Генерал-майор ЗСУ Дмитро Марченко, керівник оборони Миколаєва у лютому-березні 2022 року.

У ті дні на постійному зв’язку з миколаївцями та й з усіма українцями був начальник Миколаївської ОВА, нині герой мемів та улюбленець всіх жінок країни Віталій Кім. Людей, які ховалися від прильотів у холодних підвалах, підбадьорювало та зігрівало його фірмове привітання: «Доброго дня! Ми з України! Ми перемагаємо! Ми вже перемогли!».

24 березня 2022 року за спротив окупаційним військам Президент України присвоїв Миколаєву звання міста-героя. Попереду на миколаївців чекали випробування — масовані артилерійські обстріли, відсутність водопостачання, знищення інфраструктури. Попри всі спроби російських окупантів, наш південний форпост залишається нескореним.

 

Миколаївська область.

Фото Світлани ВОВК.