На знімку: під час засідання.

У п’ятницю робота в сесійній залі розпочалася з розгляду проекту постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів і урядів демократичних держав та міжнародних організацій з нагоди річниці початку повномасштабної загарбницької війни російської федерації проти України (№ 9034). Її ухвалили 313 голосами.

«Рік з початку повномасштабного російського вторгнення став безперервною низкою тяжких та особливо тяжких злочинів проти прав і свобод громадян України, — йдеться у документі. — Українськими правоохоронними органами у співпраці зі спеціальними міжнародними слідчими групами зафіксовано і задокументовано майже 70 тисяч злочинів російської федерації проти України.

Ці дані є неостаточними, оскільки вони зібрані лише на територіях, до яких мають доступ українська влада та міжнародні слідчі групи. За таких обставин Верховна Рада повною мірою підтримує ініціативу Президента Володимира Зеленського щодо формули миру, яка представлена 15 листопада 2022 року на Саміті Групи Двадцяти та складається з 10 очевидних для цивілізованого людства пунктів із встановлення всеохоплюючого, справедливого та сталого миру для України та безпеки для всього світу».

Враховуючи зазначене, Верховна Рада наголошує, що 24 лютого 2022 року рф розпочала повномасштабну агресивну війну проти України з неприхованою метою — знищення держави та Українського народу, тоді як Україна у відповідності до статті 51 Статуту ООН реалізує своє невід’ємне право на індивідуальну чи колективну оборону за підтримки світової спільноти.

Верховна Рада також звернулася до національних парламентів держав—учасниць першого Парламентського саміту Кримської платформи з нагоди 9-ї річниці спроби анексії та тимчасової окупації АР Крим та міста Севастополя російською федерацією щодо консолідації дій, спрямованих на подальший спротив окупації півострова та подолання наслідків такої окупації після її припинення (№ 9035). Цю постанову підтримали 330 голосами.

Стількома ж голосами підтримано звернення Верховної Ради до Комітету ООН з прав людини, Комітету ООН з прав дитини, Міжнародного суду ООН, Верховного комісара ООН у справах біженців про порушення російською федерацією міжнародних договорів (конвенцій), що мають ознаки геноциду проти українського народу в частині здійснення примусової депортації до держави-агресора або в межах окупованих територій України дітей — громадян України та дітей, які проживали на території України, та з вимогою щодо повернення цих дітей їх батькам або законним представникам (№ 9038).

Народні депутати розглянули питання, пов’язане із денонсацію Договору між Україною та російською федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки (№ 0182), а також проект закону про вихід з угоди про створення Чорноморської Групи Військово-Морського Співробітництва від 2 квітня 2001 року (№ 0183). Ці документи в цілому підтримали понад три сотні парламентаріїв.

У першому читанні підтримано зміни до деяких законів України щодо зареєстрованого місця проживання неповнолітніх осіб на період тимчасової окупації рф території України (№ 8092) та зміни до статті 2 Закону про Національну гвардію щодо удосконалення нормативно-правового регулювання діяльності Нацгвардії (№ 8303).

В цілому ухвалено зміни до низки законів щодо захисту державного кордону України (№ 7475). Так, законотворці уточнили функції Держприкордонслужби щодо участі в обороні держави та упорядкували механізми її реалізації. А також перерозподілили повноваження складових сектору безпеки і оборони щодо координації спільної діяльності, пов’язаної з захистом держкордону в мирний час, під час дії воєнного стану, а також в інших кризових ситуаціях, передбачених законами України.

Ухвалено в цілому й проект змін до закону про Держбюджет на 2023 рік (№ 8399), якими збільшуються видатки та надання кредитів спеціального фонду держбюджету. У другому читанні та в цілому підтримано зміни до прикінцевих та перехідних положень закону про житлово-комунальні послуги (№ 6103) та до закону про комбіноване виробництво теплової та електричної енергії (когенерацію) та використання скидного енергопотенціалу щодо розвитку високоефективної когенерації (№ 4527).

Народні депутати усунули неузгодженості та неточності у прийнятому законі про акціонерне товариство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» (№ 8067).

В цілому підтримано й проекти законів:

- про деякі питання використання транспортних засобів, оснащених електричними двигунами, та внесення змін до деяких законодавчих актів щодо подолання паливної залежності й розвитку електрозарядної інфраструктури та електричних транспортних засобів (№ 8172);

- про внесення змін до прикінцевих та перехідних положень Митного кодексу щодо встановлення тимчасових особливостей визначення митної вартості товарів, що вивозяться за межі митної території України (№ 8274);

- про внесення змін до закону про оборонні закупівлі щодо запровадження прозорості (крім відомостей про товари, роботи й послуги оборонного призначення, що становлять державну таємницю) із забезпеченням захищеності державних замовників від воєнних загроз на період дії правового режиму воєнного стану в Україні (№ 8381).

Парламентарії підтримали три проекти постанов, які передбачають дострокове припинення повноважень народних депутатів Юрія Солода, Наталії Королевської та Олега Волошина, котрі раніше входили до фракції «ОПЗЖ».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.

 

Прем’єр-міністр Іспанії: «Ваша боротьба,ваша оборона — це і наша оборона»

Пленарне засідання Верховної Ради України 23 лютого 2023 року.

У Верховній Раді під час пленарного засідання виступив Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес Перес-Кастехон (на знімку). Він наголосив, що Іспанія, Європейський Союз та багато союзників і друзів по всьому світу підтримують Україну та робитимуть це стільки, скільки буде необхідно. «Ви б’єтеся за вашу землю, за вашу незалежність, ваші люди б’ються за те, щоб відновити свої домівки, свою свободу. І водночас всі ви бороните те, що стосується всіх нас — наших прав як громадян», — наголосив Педро Санчес Перес-Кастехон.

«російська незаконна та невиправдана агресія кидає виклик нашим непорушним принципам, звичайним правилам: не нападай на сусідню країну, яка не нападає чи не загрожує тобі, політичні відмінності не виправдовують використання сили. Ці прості правила дозволяють нам жити в цьому світі, а російська агресія ставить під загрозу міжнародне право, в межах якого всі ми співіснуємо», — сказав він, висловивши упевненість, що дуже скоро зможе повернутися до мирної та процвітаючої України, яка говоритиме про прогрес та відбудову.

Перейшовши до розгляду питань порядку денного, народні депутати підтримали у першому читанні (234 «за») законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони поширення інформації про пленарне засідання Верховної Ради України під час дії воєнного стану» (№ 9005). За словами Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, який представляв цей законопроект, документом передбачено, що на час дії воєнного стану народним депутатам заборонено поширювати в будь-який спосіб інформацію про час, місце, перебіг та результати проведення пленарного засідання раніше, ніж через годину після закриття засідання.

За основу було ухвалено також законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо строків повноважень тимчасових слідчих комісій і тимчасових спеціальних комісій Верховної Ради України в умовах воєнного стану, надзвичайного стану» (№ 7320).

В цілому народні депутати підтримали проект постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих порушень законодавства України у сфері отримання, розподілу, транспортування, зберігання, використання за цільовим призначенням гуманітарної та іншої допомоги, а також неефективного використання державного майна, яке може бути використане для тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб та забезпечення інших потреб держави» (№ 8121).

Також підтримано проекти постанов про деякі питання унормування діяльності Державного підприємства «Редакція газети «Голос України» (№ 8355) та «Про внесення змін до додатка до Постанови Верховної Ради України «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання» (№ 8136).

Верховна Рада ратифікувала Угоду між Україною та Європейським Союзом про участь України у програмі Європейського Союзу «Цифрова Європа» (2021—2027). Відзначивши важливість ухваленого законопроекту, Руслан Стефанчук зауважив, що мета цієї програми — зміцнення та просування потенціалу Європи в ключових сферах цифрових технологій.

Парламент також ухвалив за основу законопроект «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань» (№ 7731). Цим законопроектом, зауважив Руслан Стефанчук, врегульовуються на законодавчому рівні трудові відносини для захисту національних інтересів. Зокрема, роботодавцю дозволяється розривати трудові відносини, якщо працівник вчинив проступок, пов’язаний з його підтримкою держави-агресора.

В цілому підтримано урядовий євроінтеграційний проект закону «Про колективні угоди та договори» (№ 7628).

Народні депутати створили ТСК з розслідування можливих фактів порушення законодавства під час відчуження об’єктів державної власності України, розташованих за кордоном (№ 8112). Головою комісії обрано Федора Веніславського.

У першому читанні підтримано законопроекти: «Про особливості припинення за рішенням власника державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі» (№ 8205) та «Про внесення змін до Закону «Про Фонд державного майна України» щодо оптимізації структури Фонду державного майна України» (№ 8250).

Олена ГОРБУНОВА.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.